Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 08:09

  Εκκρεμεί η έκδοση 18.500 πιστοποιητικών (!) από το Πρωτοδικείο Αθηνών – Μετά από 15 μέρες προσδιορίζεται η εκδίκαση αιτημάτων προσωρινών διαταγών

  37.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα δικαστούν σε 14 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στον… αέρα βρίσκονται 18.500 πιστοποιητικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών που σύμφωνα με τους δικηγόρους παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοσή τους, γεγονός που προκαλεί καθημερινά τεράστιο κίνδυνο στις συναλλαγές και μάλιστα με πολύ μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

  Για περίπου 18.500 πιστοποιητικά εκκρεμεί η έκδοσή τους, όπως επισήμανε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Βερβεσό και τους συμβούλους εκπροσώπους του στο Πρωτοδικείο, Φώτη Γιαννούλα και Γιάννη Αβαρκιώτη κατά τη συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου, Χριστόφορο Λινό.

  Ενδεικτικά, στα στοιχεία που παρουσίασε ο ΔΣΑ εκκρεμούσαν 9.385 πιστοποιητικά στις 19 Σεπτεμβρίου, 3.551 περί μη κατάθεσης αγωγής αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος έως τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς μεταξύ άλλων και η έκδοση 2.587 πιστοποιητικών φερεγγυότητας νομικών προσώπων και 1.563 φυσικών προσώπων.

  Η απάντηση

  Σύμφωνα με τον κ. Λινό, η καθυστέρηση οφείλεται αφενός μεν σε ελλείψεις προσωπικού, αφετέρου σε λειτουργικά προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος.

  Για τον λόγο αυτό προτάθηκε η λύση της συγκρότησης συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης από τον προσεχή μήνα, λύση που θα μπορούσε να δώσει σημαντική ανάσα στο πρόβλημα, όπως αναφέρει ο ΔΣΑ. Αναμένεται η έγκριση της πρότασης και η σχετική πίστωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Οι προσωρινές διαταγές

  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους δικηγόρους και στη δραματική κατάσταση στον προσδιορισμό αιτημάτων προσωρινών διαταγών. Όπως τόνισε ο ΔΣΑ η κατάσταση "είναι εκτός ελέγχου για άλλη μία φορά", πιθανόν –όπως αναφέρθηκε– λόγω του μεγάλου κύματος διαδικασιών εκτέλεσης, αλλά και του νέου οικογενειακού δικαίου.

  "Τις μέρες αυτές τα αιτήματα προσωρινών διαταγών προσδιορίζονται ΜΕΤΑ 15 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ, κάτι αδιανόητο για το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας. Προτείναμε λύσεις που όλες τους έχουν ως κοινό στοιχείο την ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ που θα δικάζουν τα αιτήματα αυτά. Υποβλήθηκαν επιμέρους τεχνικού χαρακτήρα προτάσεις και αναμένουμε την ανταπόκριση από πλευράς Πρωτοδικείου"

  Τα υπόλοιπα "αγκάθια"

  Κατά τη συνάντηση με τον Προϊστάμενο, ο ΔΣΑ έθεσε και μία σειρά άλλων ζητημάτων. Ένα από αυτά αφορούσε τη λειτουργία της Γραμματείας Ασφαλιστικών Μέτρων. "Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε πρόβλημα στο αρχείο των Ασφαλιστικών Μέτρων, καθώς το ίδιο γραφείο εξυπηρετεί και τα θέματα νομικής βοήθειας. Είχε αναρτηθεί ανακοίνωση από τους υπαλλήλους της Γραμματείας ότι το διάστημα από 11:00 π.μ. μέχρι 12:30 μ.μ. κάθε μέρα το γραφείο θα εξυπηρετεί τα ζητήματα νομικής βοήθειας, αποκλείοντας ουσιαστικά κατά το σημαντικότερο κομμάτι της μέρας τους δικηγόρους που αναζητούν δικογραφίες από το αρχείο. Μετά διαμαρτυρίες συναδέλφων δόθηκε εντολή από την Διοίκηση για "παράλληλη εξυπηρέτηση" των δύο κατηγοριών ενδιαφερομένων. Μετά την επικοινωνία μας με τον κ. Λινό μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δόθηκε εντολή για ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ εξυπηρέτηση των δικηγόρων από το ανωτέρω Γραφείο καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου" αναφέρεται.

  Παράλληλα, υποβλήθηκε στον Προϊστάμενο η πρόταση περί άμεσου προσδιορισμού δικασίμου και αναγραφής της στην πράξη κατάθεσης και στις περιπτώσεις κλήσεων της νέας τακτικής διαδικασίας, όταν δεν συντρέχει περίπτωση εκ νέου προθεσμίας 90 ημερών. "Η σημερινή κατάσταση δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, που κανείς λόγος δεν υπάρχει, για να διατηρείται" σημείωσαν οι δικηγόροι με τον κ. Λινό να συμμερίζεται τον προβληματισμό και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού δει και το τεχνικό σκέλος του θέματος.

  Επισημάνθηκε επίσης στον Προϊστάμενο του Δικαστηρίου ότι απαντώνται πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό προσβλητικές συμπεριφορές υπαλλήλων της Γραμματείας του Δικαστηρίου προς δικηγόρους (όλων των ηλικιών).

  "Είναι κατανοητό ότι η έλλειψη υπαλλήλων σε συνδυασμό με την μεγάλη πίεση που είναι σύμφυτη με το αντικείμενο της δουλειάς όλων μας στα δικαστήρια, μπορεί να αυξάνουν την ένταση, καταστήσαμε όμως σαφές τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές", υπογραμμίστηκε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ