Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 08:06

  Πλειστηριασμοί: Ο... Αγιος Βλάσιος "μπλόκαρε" εκποίηση ακινήτου για χρέος 385.000 ευρώ

  Μετ’ εμποδίων οι πλειστηριασμοί – Σε κίνδυνο οι τιτλοποιήσεις του Ηρακλή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Μπορεί ένας Άγιος να σταματήσει έναν πλειστηριασμό; Ο άγιος Βλάσιος φαίνεται πως τα κατάφερε καθώς ακυρώθηκε πλειστηριασμός γιατί το γεγονός ότι την ημέρα της κατάσχεσης ήταν η γιορτή του πολιούχου των Αχαρνών, οδήγησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να ακυρώσει τη διαδικασία κατάσχεσης ακινήτου, για οφειλή 385.000 ευρώ. Κι αυτό, όπως εξηγεί η απόφαση, διότι την ημέρα που έκανε την επίδοση ο δικαστικός επιμελητής, ήταν αργία! Και συγκεκριμένα γιορτάζει ο Αγιος Βλάσιος, πολιούχος των Αχαρνών, και για την περιοχή και τις δημόσιες υπηρεσίες της είναι αργία.

  Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος Δημ. Αναστασόπουλος, ο οποίος εντόπισε την "παθογένεια” της επιδοσης στα ψιλά γράμματα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (929 παρ. 3 και 144 παρ. 1 του ΚπολΔ) , υπέβαλλε το σχετικό αίτημα και έγινε δεκτό απο το δικαστήριο που ακύρωσε την κατασχετήρια έκθεση.

  Η απόφαση

  Πρόκειται για την υπ΄ 1024/2022 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία ακυρώθηκε η κατασχετήρια έκθεση ακινήτου επειδή ναι μεν ο δικαστικός επιμελητής διενήργησε όλες τις διαδικασίες εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα που κατασχέθηκε το ακίνητο ήταν μια τοπική αργία της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.

  Ειδικότερα η εν λόγω απόφαση αναφέρει:

  "Η ανακόπτουσα με τον τρίτο λόγο ανακοπής της προβάλλει ως λόγο ακυρώσεως της κατασχετήριας έκθεσης ακίνητης περιουσίας τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη κατάσχεση, η οποία επιβλήθηκε στις 11/2/22 είναι άκυρη, επειδή η ημέρα αυτή (11/2) είναι εξαιρετέα ημέρα ως τοπική εορτή του Αγίου Βλασίου πολιούχου του Δήμου Αχαρνών, κατά την οποία έχει ορισθεί ως ημέρα αργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

  Από την εκτίμηση των δημοσίων και ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία οι διάδικοι νομίμως επικαλέστηκαν και προσκόμισαν, αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

  Δυνάμει της υπ. αριθ. …. κατασχετήριας έκθεσης ακίνητης περιουσίας επιβλήθηκε αναγκαστική κατάσχεση εις βάρος της ανακόπτουσας σε ακίνητο κείμενο στον Δήμο Αχαρνών Αττικής. Η εν λόγω κατασχετήρια έκθεση επιδόθηκε στην ανακόπτουσα στις 11/2/2022, όπως πιστοποιείται από την επισημείωση επί της κατασχετήριας έκθεσης της δικαστικής επιμελήτριας. Εντούτοις, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 4/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών καθιερώθηκε η 11/2 εκάστου έτους ως ημέρα εορτασμού του Αγίου Βλασίου ως τοπική θρησκευτική εορτή του ως άνω Δήμου και ως ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες και για τα σχολεία της πόλης. Συνεπώς, η επιβολή κατασχέσεως κατά την ως άνω εξαιρετέα ημέρα εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του Δήμου Αχαρνών αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 929 παρ. 3 και 144 παρ. 1 του ΚΠολΔ, και ως εκ τούτου είναι άκυρη.

  Επομένως, ενόψει των ανωτέρω αναφερθέντων, θα πρέπει να γίνει δεκτός ως ουσία βάσιμος ο τρίτος λόγος ανακοπής και να ακυρωθεί η κατασχετήρια έκθεση ακίνητης περιουσίας”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ