Τρίτη, 06-Σεπ-2022 07:59
Τι απαντά η αντιπρόεδρος ΑΠ Μαριάνθη Παγουτέλη, στις καταγγελίες του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου

Του Παναγιώτη Στάθη
Τη νομική της άποψη και μόνο απαντά πως εξέφρασε η νεα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαριάνθη Παγουτέλη σχετικά με τη δικαστική της κρίση υπέρ της απαλλαγής του Κωστα Πλεύρη στη δίκη που συμμετείχε, προ ετών ως δικαστής, σχετικά με το αντισημιτικό βιβλίο του "Εβραίοι, όλη η αλήθεια”.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για την επιλογή της στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου (επιστολή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και ερώτηση στη Βουλή της Όλγας Κεφαλογιάννη καθώς και δημοσιεύματα) η δικαστική λειτουργός που ήταν μία απο τις επιλογές για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου απέστειλε επιστολή στο ΚΙΣ αναφέροντας:
- Πως στη δίκη εκείνη με κατηγορούμενο τον Κωστα Πλεύρη για παράβαση του ν. 927/1979 "περί κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις", μειοψήφησε υπερ της απαλλαγής του κατά τον νόμο και τη συνείδησή της. Δηλαδή μόνο με νομικά κριτήρια, όπως αναφέρει. Μάλιστα, αναφέρει πως στην ίδια νομική άποψη κατέληξαν και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αλλά και ο Αρειος Πάγος καταλήγοντας στην απαλλαγή του και ανατρέποντας την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση.
- Πως ως δικαστής και άνθρωπος "σέβομαι και τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους που κατοχυρώνουν τη θρησκευτική ελευθερία και υπερασπίζομαι σταθερά το δικαίωμα του κάθε ατόμου να πρεσβεύει όποιο θρήσκευμα επιθυμεί. Δικαίωμα που έχει ιδιαίτερη αξία όταν αφορά σε θρήσκευμα, όπως το εβραϊκό, το οποίο κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχει υποστεί διωγμούς και θηριωδίες παντελώς ξένες προς τις παραδόσεις και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και αυτονοήτως καταδικαστέες από κάθε πολίτη που σέβεται τις στοιχειώδεις αρχές του ανθρωπισμού”.
- Πως αυτές τις αρχές τηρεί απαρέγκλιτα και θα συνεχίζει να τηρεί και στη νέα της θέση ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε χθές για το θεμα είπε πως "έχει υπάρξει απάντηση της δικαστικού, εγώ λέω ότι η επιλογή της υπερψηφίστηκε και από βουλευτες άλλων κομμάτων (στην ακρόαση της Βουλής), ότι κατά τη διάρκεια της προαγωγής δεν υπήρξαν ενστάσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται για την κυβέρνηση οποιαδήποτε προσέγγιση ρατσιστικού περιεχομένου και μη αναγνώρισης και σεβασμού των δεινών που έχουν υποστεί οι Εβραίοι. Μακριά από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμους της ελληνικής πολιτείας, οποιεσδήποτε προσεγγίσεις και απόψεις, οι οποίες όπως τοποθετήθηκε και η ίδια δεν εκφράζουν ούτε τη συγκεκριμένη δικαστικό”.
Υπενθυμίζεται πως το ΚΙΣ είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του καθώς "η κα Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του "Εβραίοι, όλη η αλήθεια". Η κα Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος διατυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της Ελληνικής Πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως Αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα περιφρουρήσει τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού”.
Μάλιστα, ερώτηση για το θέμα κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ η δικαστικός φέρεται να διαψεύδει πως έχει σχέση με ιστολόγιο όπου αποκαλούσε "μύθο" το Ολοκαύτωμα, "προκειμένου οι Εβραίοι να αποσπάσουν χρήματα για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ”.