Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Ιουν-2022 08:20

  Προς αναβολή οι πρώτες συλλογικές αγωγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

  176754451
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Αίτημα προσωρινής διαταγής, σε περίπτωση αναβολής της δίκης, που θα απαγορεύει την διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στον λογαριασμό του ρεύματος για οικιακά τιμολόγια (πρώτης και δεύτερης κατοικίας) και μικρές επιχειρήσεις, αναμένεται να θέσουν ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ και δικηγόροι.

  Οι πρώτες συλλογικές αγωγές για την ρήτρα, του ΙΚΝΑ (τουλάχιστον 1.700 πολιτών) και της ΕΚΠΌΙΖΩ με πρόσθετη παρέμβαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας οδηγούνται πιθανότατα σε αναβολή μετά το αίτημα πιλοτικής δίκης που υποβλήθηκε στον Άρειο Πάγο από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους. Κι αυτό γιατί αυτές οι υποθέσεις θα συνεκδικαστούν μια και έξω στον ανώτατο βαθμό.

  Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο ακρόαση των φορέων (προσφευγόντων και παρόχων) ώστε να αποφασιστεί τελικά η εκδίκαση όλων των σχετικών με τη ρήτρα υποθέσεων σε μια πιλοτική δίκη. Το αίτημα υποβλήθηκε από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους και αφορά δίκη που θα ξεκαθαρίζει, μια κι έξω, το τοπίο για την ρήτρα αναπροσαρμογής, που δέχεται νομικά πυρά στα δικαστήρια της χώρας.

  Η πολιτική δίκη εν προκειμένω έχει στόχο να αποφευχθεί η γιγάντωση ενός κινήματος "δεν πληρώνω” ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις μικρότερων δικαστηρίων.

  Υπενθυμίζεται πώς ήδη έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων ανά την επικράτεια που διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμα κι αν δεν καταβληθεί από πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής.

  Παράλληλα, πέραν των ατομικών, ετοιμάζονται και ομαδικές αγωγές από σωματεία εμπόρων, βιοτεχνών κλπ. Όλες αυτές οι υποθέσεις αναμένεται να αναβληθούν εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα για να πραγματοποιηθεί η πιλοτική δίκη στο Άρειο Πάγο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ