Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαϊ-2022 15:18

  Συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο για την προμήθεια φυσικού αερίου επεξεργάζεται η ΕΕ

  Συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο για την προμήθεια φυσικού αερίου επεξεργάζεται η ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται συμφωνία για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου, καθώς το μπλοκ σπεύδει να μειώσει την εξάρτησή του από τις ρωσικές προμήθειες.

  Το καύσιμο θα μετατραπεί σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg. Μια τέτοια συμφωνία θα ενίσχυε τις προοπτικές του Ισραήλ όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι εγχώριες τιμές αερίου είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που μπορεί να χρεώσει στην ήπειρο.

  Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία προκάλεσε διεθνή καταδίκη, οδηγώντας τους αγοραστές του ρωσικού φυσικού αερίου να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες.

  Δεδομένου ότι η ΕΕ εισήγαγε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία πέρυσι, θα πρέπει να αξιοποιήσει πολλαπλές πηγές του καυσίμου, καθώς και να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να καλύψει τη ζήτηση.

  Στο πλαίσιο ενός πιθανού μνημονίου κατανόησης, η ΕΕ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα αυξήσουν επίσης τη συνεργασία τους σε έργα καθαρής ενέργειας, όπως προκύπτει από τα έγγραφα. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία θα απαιτούσε την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ. Η Κομισιόν δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

  Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, λέγοντας τον Απρίλιο ότι αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

  Το φυσικό αέριο του Ισραήλ εξυπηρετεί επί του παρόντος κυρίως την τοπική αγορά καθώς και τη γειτονική Αίγυπτο και την Ιορδανία. Οι ισραηλινοί εξαγωγείς έχουν αυξήσει τις αποστολές προς την Αίγυπτο φέτος, αν και δεν είναι σαφές πόσο αποστέλλεται περαιτέρω από τις μονάδες υγροποίησης Idku και Damietta στην Ευρώπη. 

  Τον Φεβρουάριο, η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Karine Elharrar δήλωσε ότι θα μελετήσει οποιοδήποτε αίτημα για προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ, αλλά ότι είναι απίθανο η χώρα να είναι σε θέση να στείλει "τεράστιες ποσότητες", δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής δυναμικότητάς της είναι δεσμευμένο στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και την εγχώρια αγορά.

  Μια σημαντική ενίσχυση των προμηθειών θα απαιτούσε την ανάπτυξη νέων μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ