Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαρ-2022 08:38

  Καταγγελίες για δικαστικά κτίρια: Πλημμυρίζουν, δεν έχουν θέρμανση και φωτισμό

  Καταγγελίες για δικαστικά κτίρια: Πλημμυρίζουν, δεν έχουν θέρμανση και φωτισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα της δικαιοσύνης, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος εντάσσοντας τις υποδομές της Δικαιοσύνης στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκαν οι φορείς της σε συνάντηση για να εντοπιστούν και αναδειχτούν τα προβλήματα:

  "Δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μία βασική πολιτειακή λειτουργία, όπως η απονομή της Δικαιοσύνης, υπό απαράδεκτες συνθήκες και σε χώρους μη ασφαλείς και μη λειτουργικούς. Κάθε μέρα καθυστέρησης διαιωνίζει μία κατάσταση που δεν τιμά κανένα και παραπέμπει σε τριτοκοσμικό κράτος”.

  Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός εξέθεσε το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων στο πλαίσιο συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνο Αλεξανδρή, τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Διευθύνοντα της ΚΤΥΠ ΑΕ κ.κ. Τιμολέοντα Κατσίπο και Αθανάσιο Γιάνναρη αντίστοιχα και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες του φορέα, παρουσία και των εκπροσώπων της ΟΔΥΕ, Φώτιο Πέρρο (Ταμία), Θανάση Κόκκινο (μέλος ΔΣ).

  Ειδικότερα, σημείωσε πως το θέμα αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για το δικηγορικό σώμα, διότι άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας των Δικαστηρίων και της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, παραθέτοντας τα προβλήματα που παρατηρούνται στα δικαστικά κτίρια και τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επισκευής και συντήρησης κτιρίων και εξοπλισμού.

  Το πρόβλημα είχε επισημανθεί και σε συνάντηση των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσού, της ΟΔΥΕ, Γ. Διαμάντη και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Γ. Ντερζή με αφορμή το "λουκέτο" στα δικαστήρια στις αρχές Μαρτίου, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων.

  "Δεν είναι νοητό, το 2022, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, δικαστικά μέγαρα να πλημμυρίζουν από μία βροχή, να μην διαθέτουν θέρμανση και επαρκή φωτισμό, οι τοίχοι και τα δάπεδα να έχουν διαβρωθεί και να παραμένουν ως έχουν και να παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικές υλικοτεχνικές υποδομές, καθίσματα, ψευδοροφές, τουαλέτες, ανελκυστήρες κλπ." υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός.

  Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (τοποθέτηση κατάλληλων ανελκυστήρων, ράμπες κοκ.), όπου δεν υπάρχουν, όπως επίσης και στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης οχημάτων, στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Εφετείου Αθηνών, για τον οποίο έχει εμφιλοχωρήσει πρόσφατα ex lege οριστική παραλαβή του από το ΤΑΧΔΙΚ εδώ και μερικούς μήνες.

  Τα σχέδια για αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής

  Από πλευράς ΚΤΥΠ ΑΕ έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που πρόκειται να δρομολογηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα Δικαστήρια της Αθήνας.

  Οι εκπρόσωποι της αναφέρθηκαν ειδικότερα στις παρεμβάσεις που προωθούνται για τα κτίρια του Αρείου Πάγου, του Ειρηνοδικείου, του Εφετείου, για τα διοικητικά δικαστήρια, για το Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) καθώς και για το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Για περαιτέρω εξειδίκευση των επεμβάσεων που απαιτούνται στα Δικαστήρια Αθηνών θα γίνει άμεσα νέα συνάντηση με τους Προϊσταμένους των οικείων δικαστηρίων, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα να εισηγηθούν προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης εγγράφως τις απαιτούμενες κτιριολογικές παρεμβάσεις και επισκευαστικές εργασίες.

  Όπως είχε αναφερθεί και στη προ ημερών απόφαση μετά τη συνάντηση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με την ΟΔΥΕ και το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, αιχμή του δόρατος αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οι ελλιπείς υποδομές.

  Σε αυτήν αναφερόταν η ανάγκη "άμεσης επίλυσης των σοβαρών κτιριολογικών προβλημάτων και κάλυψη των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστικών κτιρίων όλης της χώρας, ώστε να καταστούν ασφαλή και λειτουργικά" και είχε προαναγγελθεί να γίνει άμεσα η κοινή συνάντηση με το ΤΑΧΔΙΚ και την ΚΤΥΠ ΑΕ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ