Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Φεβ-2022 19:18

  Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται οριστικά -με δεύτερο βούλευμα- ο Νίκος Μανιαδάκης

  Υπόθεση Novartis: Απαλλάσσεται οριστικά -με δεύτερο βούλευμα- ο Νίκος Μανιαδάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτης Στάθης

  Δεύτερο βούλευμα, αυτήν τη φορά από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών , οδηγεί στην οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη από την υπόθεση Novartis.

  Το δικαστικό συμβούλιο κλείνει με αυτό τον τρόπο την ποινική εμπλοκή ενός προσώπου που ξεκίνησε την υπόθεση ως προστατευόμενος μάρτυρας και κατέληξε κατηγορούμενος.

  Σύμφωνα με νομικές πηγές μάλιστα η αμετάκλητη απαλλαγή του μάλιστα ενδεχομένως αποτελεί και ευνοϊκό βήμα για την υπό εξέλιξη διαδικασία για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

  Το βούλευμα 

  Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς είχε καταλήξει ομόφωνα, τον περασμένο Οκτώβριο , στην απαλλαγή του κ. Μανιαδάκη με τη βασική παραδοχή πως στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

  Εφεση

  Στη 01 Νοεμβρίου 2021, η Εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά του ανωτέρω Βουλεύματος θεωρώντας ότι από την δικογραφία προκύπτει ότι είχαν ανατεθεί στον κο Μανιαδάκη καθήκοντα Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και ότι στα καθήκοντα του περιλαμβανόταν και η τιμολόγηση φαρμάκων.

  Όμως και το νέο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που εκδόθηκε τώρα απέρριψε την έφεση για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, επικυρώνοντας έτσι το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που απαλλάσσει τον κο Μανιαδάκη από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για τα έτη 2010-2014.

  Συγκεκριμένα το Δικαστικό Βούλευμα αναφέρει:

  " Σύμφωνα με την κατάθεση του προαναφερόμενου μάρτυρα (σ.σ. προστατευόμενος μάρτυρας υπό την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης"), "…Όσον αφορά στον Μανιαδάκη, το έργο αυτό αναφέρεται στην προστασία του στάτους κάποιων φαρμάκων του τμήματος ογκολογίας έτσι ώστε να προστατευτούν από επερχόμενες μειώσεις τιμών…", πλην όμως, από το περιεχόμενο του ως άνω εγγράφου δεν προκύπτει αν ο κατηγορούμενος ζήτησε ή έλαβε αθέμιτα ωφελήματα ή αποδέχθηκε υπόσχεση παροχής αυτών για το συγκεκριμένο έργο και σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ από τα λοιπά αποδεικτικά μέσα δεν προέκυψε λήψη ή απαίτηση χρημάτων ή άλλων ωφελημάτων ή αποδοχή υπόσχεσης ωφελημάτων από τον κατηγορούμενο για όμοιες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο και δη μετά την 7.4.2014, οπότε αντικαταστάθηκε το άρθρο 235ΠΚ με τον ως άνω ν. 4254/2014.

  Κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του έτους 2010 μέχρι και τον Ιούλιο του έτους 2012, εντός του οποίου φέρονται ότι τελέσθηκαν οι προπεριγραφόμενες μερικότερες πράξεις του εγκλήματος της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, με αξία ωφελημάτων υπερβαίνουσα συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ, τα καθήκοντα του κατηγορουμένου, όπως αυτά διαγράφονται παραπάνω και προκύπτουν από τις θέσεις που κατείχε, δεν περιλάμβαναν τη συμμετοχή του, σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων, είτε στη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων (τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, διορθώσεις κ.ο.κ.), είτε στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αφού δεν είχε διορισθεί σε θέση συμβούλου κάποιου από τους παραπάνω Υπουργούς Υγείας, ενώ οι Ομάδες Εργασίας και οι Επιτροπές στις οποίες συμμετείχε, δεν είχαν συναφές αντικείμενο".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ