Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Φεβ-2022 08:24

  Το Δημόσιο επιμένει να μη δοθεί αποζημίωση στις οικογένειες των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στου Ρέντη το 2011

  5211213
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Αρνείται το δημόσιο, που αντιλέγει νομικά, να αποζημιώσει για ψυχική οδύνη τις οικογένειες των δυο νεαρών αστυνομικών της ΔΙΑΣ, που σκοτώθηκαν από πυρά κακοποιών το 2011, στου Ρέντη.

  Πρόκειται για μια από τις βαρύτερες τραγωδίες στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας που εκτυλίχθηκε την 1η Μαρτίου 2011 και περί ώρα 19:00, στη συμβολή των οδών Περικλέους και Νικολαΐδη στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής.

  Στην εν λόγω αποστολή τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Ειδικοί Φρουροί Ιωάννης Ευαγγελινέλης, και ο Γιώργος Σκυλογιάννης και τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά από τα πυρά της βαρέως οπλισμένης ομάδας των δραστών, δύο συνάδελφοί τους. Άλλοι τέσσερις ειδικοί φρουροί, γλίτωσαν από θαύμα, αφού τα πυρά που δέχτηκαν έλιωσαν τα κράνη τους ή βρήκαν στο ύψος της καρδιάς τα κινητά τους τηλέφωνα.

  Η έφεση

  Στις 15.2.2022, ενώπιον του 19ου τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, συζητούνται οι εφέσεις της οικογένειας του Ιωάννη Ευαγγελινέλη και της οικογένειας του Γεωργίου Σκυλογιάννη, αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που σκοτώθηκαν στη συμπλοκή με τους κακοποιούς.

  Οι πρωτόδικες αποφάσεις επί των αγωγών για ψυχική οδύνη που υπέβαλλαν οι οικογένειες, απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την "αιφνιδιαστική δράση και επίθεση των κακοποιών, δηλαδή σε αστάθμητο παράγοντα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος"!

  Οι οικογένειες καταγγέλλουν παντελή έλλειψη οργάνωσης της επιχείρησης καταδίωξης των δραστών της ένοπλης ληστείας, καθώς και ελλιπή εκπαίδευση και στον ακατάλληλο εξοπλισμό των ομάδων ΔΙ.ΑΣ.

  "Δικαίωση”

  "Θέλουμε να αναδειχθούν οι ευθύνες αυτών που έδιναν τις εντολές και έστειλαν τα παιδιά μας στον θάνατο. Δεν μπορεί να μην φταίει κανείς… Δεν υπήρχε επαρκής εξοπλισμός, αλλά και οι δυνάμεις που εστάλησαν… δεν μπορεί να πάνε τόσες μηχανές για να αντιμετωπίσουν καλάσνικοφ", είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινοί Τύποι", η μητέρα ενός εκ των αστυνομικών.

  "Εγώ ξέρω ότι αυτό που βιώνω, εύχομαι να το μην το βιώσει καμία άλλη μάνα. Η απώλεια των παιδιών μας είναι παντοτινή και ο πόνος μας καθημερινός και δεν ξεχνιέται", είπε η κ. Σεβαστιανή Ευαγγελινέλη, σχολιάζοντας την πρωτόδικη δικαστική απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα για αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών αστυνομικών.

  "Τις πρώτες ημέρες που έχασα το παιδί μου, ερχόντουσαν στελέχη με θέσεις στην Αστυνομία και πολιτικοί και μου έλεγαν "τα παιδιά σας ΄φύγαν άδικα, τα έστειλαν σαν πρόβατα στην σφαγή”. Στην προσπάθεια τους να μην ρίξουν το φταίξιμο στην υπηρεσία, πλέον έχει αλλάξει ρότα ο λόγος τους", είπε, μη μπορώντας να κρύψει την συγκίνηση της η χαροκαμένη μάνα.

  Η πρωτόδικη απόφαση

  Όπως εξηγεί η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα, ενώ οι ομάδες αυτές διαθέτουν την αναγκαία ευελιξία να ανταποκρίνονται άμεσα και με ταχύτητα σε αποστολές εντοπισμού δραστών, αδυνατούν, να φέρουν σε πέρας επιχειρήσεις ακινητοποίησης οχημάτων και να αντιμετωπίσουν ένοπλες συμπλοκές από μόνες τους, χωρίς τη συνδρομή συναδέλφων τους, άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτουν τα κατάλληλα προς τούτο εξοπλισμό και μέσα.

  Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ενάγουσες ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δραστών δεν οργανώθηκε όπως έπρεπε, καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη, για το τι θα γινόταν όταν το όχημα των κακοποιών έφτανε στο τέλος της Λεωφόρου Κηφισού, όπου θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετικές πορείες, ούτε υπήρχε πλάνο διακοπής της κυκλοφορίας μέσω της Τροχαίας ή άλλου, πρόσφορου για το σκοπό αυτό, μέσου της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να στηθεί στους δράστες, στην πορεία της διαδρομής τους, ενέδρα από περιπολικά ή ακόμα και την Ε.Κ.Α.Μ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Ομάδα).

  Περαιτέρω δε, κατά τα προβαλλόμενα, παρότι τα διοικητικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ. γνώριζαν περί της επικινδυνότητας των καταδιωκόμενων ληστών, εντούτοις, δεν υπήρχε, πέραν των προαναφερθέντων, ούτε σχέδιο ταυτόχρονης καταδίωξης των δραστών και από ελικόπτερο, το οποίο θα συνέκλινε στην καταδίωξη, προπορευόμενο των ομάδων ΔΙ.ΑΣ., ώστε να λειτουργεί ως ασπίδα για αυτές.

  Ενόψει τούτων, οι ενάγουσες διατείνονται ότι τα ενδεχόμενα κατάληξης της εν λόγω επιχείρησης ήταν δύο: είτε η μη σύλληψη των δραστών, είτε ο θάνατος/τραυματισμός αστυνομικών, εξέλιξη η οποία τελικά επακολούθησε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ