Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιαν-2022 13:05

  Υπόθεση Novartis: Οριστικά στο αρχείο οι καταγγελίες κατά Άδ. Γεωργιάδη - Δ. Αβραμόπουλου

  Δικαστική διαμάχη British American Tobacco και Philip Morris International
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.29

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στο αρχείο μετά απο πέντε και πλέον χρόνια τίθενται οι καταγγελίες σε βάρος των δύο τελευταίων πολιτικών προσώπων που είχαν εμπλακεί με καταγγελίες στην υπόθεση Novartis, γράφοντας τον επίλογο μιας έρευνας που προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα πολιτικών αντιπαραθέσεων.

  Με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, οι δικογραφίες σχετικά με τις παράνομες πρακτικές της Novartis και στη χώρα μας, που αφορούσαν καταγγελίες για τον νυν υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τίθενται στο αρχείο.

  Οι δυο πολιτικοί ήταν οι τελευταίοι για τους οποίους εκκρεμούσε η έρευνα και τώρα, με τη σφραγίδα πλέον της Δικαιοσύνης, αρχειοθετούνται οι δικογραφίες και γι' αυτούς, αφού προηγουμένως ειχε χρειαστεί να ζητήσει την επίσπευση της έρευνας ο νέος επικεφαλής της (διευρυμένης) Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης - ο οποίος αντικατέστησε την Ελένη Τουλουπάκη- τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  Εκκρεμότητα

  Η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους, αφού παρέμεναν υπό μια ιδιότυπη ομηρία, αφού ο χρόνος αναμονής για μια κρίση της Δικαιοσύνης ήταν - πολύ - πέραν του συνηθισμένου.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν το υλικό της έρευνας και το αξιολόγησαν, τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε να την τελική μελέτη του φακέλου.

  Αντίθετα για τον Άδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός για κάποιες εξηγήσεις, άποψη που δεν υποστηρίχθηκε από τους άλλους δύο επίκουρους, ούτε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, ούτε όμως από τον εποπτεύοντα την έρευνα κ.κ. Μπαρδάκη και Καψιμάλη αντίστοιχα.

  Η δικογραφία μπήκε στο αρχείο για εννέα από τους συνολικά 10 πολιτικούς που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση, ενώ στη Δικαιοσύνη βρίσκεται το σκέλος που αφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεση του.

  Υπενθυμίζεται ότι η ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της υπόθεσης, ωστόσο τον τελικό λόγο έχει το δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμοδιο εισαγγελέα.

  Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για αρχειοθέτηση των καταγγελιών, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πληρεξούσιος δικηγός του Άδ. Γεωργιάδη, σημείωσε, σε δήλωσή του:

  "Μετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία ερεύνησαν εξονυχιστικά επτά εισαγγελείς πλημμελειοδικών και εφετών, η Δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανέναν αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας, νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαιικό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο, ταυτότητα και αποδείξεις είναι απόλυτα αναξιόπιστοι".

  Άδ. Γεωργιάδης: Δυσώδης σκευωρία, θα την ψάξουμε μέχρι τέλους

  Μετά την ανακοίνωση της αρχειοθέτησης, ο Άδ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση

  "Πριν από λίγο μου παραδόθηκε από τον δικηγόρο μου, κύριο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, τον οποίο θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω γιατί σε όλη αυτή την ιστορία στάθηκε στο πλάι μου βράχος και αντιμετώπισε νομικά όλη τη συκοφαντία κατά τον καλύτερο τρόπο, η πράξη αρχειοθέτησης του οικονομικού εισαγγελέα για την υπόθεση της NOVARTIS σε ό,τι με αφορά. 

  Είχα πάντα εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ουδέποτε τα τελευταία 4 χρόνια απ’ όταν ξεκίνησε αυτή η δυσώδης ιστορία, μία από τις μεγαλύτερες σκευωρίες στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, αμφέβαλα για την εμπιστοσύνη μου στους θεσμούς και στην ελληνική δικαιοσύνη. 

  Η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς. Όμως, από την άλλη δεν μπορώ να μη σκεφτώ πόσο κοντά βρέθηκε η πατρίδα μας σε πραγματική αλλοίωση του πολιτεύματος, μέσω αυτής της δυσώδους σκευωρίας που κάποια στελέχη της προηγουμένης κυβερνήσεως έστησαν, με αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. 

  Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν εμένα για τη NOVARTIS που επί της υπουργικής μου θητείας η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, ενώ ήταν η μοναδική χρονιά που η NOVARTIS παρουσίασε ζημιές στην Ελλάδα. 

  Με διάφορα στημένα άρθρα από εκδοτικά συγκροτήματα, που ήδη διερευνώνται και αυτά για το ρόλο τους από την ελληνική Δικαιοσύνη, προσπάθησαν να παρασύρουν όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τους συναδέλφους μου. 

  Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κύριο  Κυριάκο Μητσοτάκη που ουδέποτε αμφισβήτησε την ακεραιότητα του χαρακτήρος μου και που έμεινε πάντα στο πλάι μου από την πρώτη στιγμή, όλους μου τους συνεργάτες που ούτε ένας δεν αμφισβήτησε την ακεραιότητά μου, τους ψηφοφόρους μου που και στις εκλογές με τους σχεδόν 70.000 ψήφους που μου έδωσαν στη Βόρεια Αθήνα απέδειξαν ότι δεν επηρεάστηκαν καθόλου από όλα αυτά τα ψέματα και φυσικά, την οικογένειά μου που έμεινε αταλάντευτη στο πλάι μου σε όλη αυτήν την ιστορία, πιστεύοντας απολύτως στην αθωότητά μου. 

  Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι. Θα το ψάξουμε μέχρι τέλους".

  Δ. Αβραμόπουλος: Ανοίγει το κεφάλαιο αποκάλυψης των σκευωρών

  Η ολοκλήρωση της έρευνας των πολιτικών που συκοφαντήθηκαν στη σκευωρία NOVARTIS ανοίγει το πιο σημαντικό κεφάλαιο της πλήρους αποκάλυψης όλων των πτυχών της σκευωρίας, της απόδοσης ευθυνών σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και της υποδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας της συμμορίας των σκευωρών, τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ολόκληρη η δήλωση του Δ.Αβραμόπουλου είναι η ακόλουθη:

  "Η ολοκλήρωση της έρευνας των πολιτικών, που συκοφαντήθηκαν στη σκευωρία NOVARTIS, την οποία νοσηρά και εγκληματικά μυαλά έστησαν κατά λειτουργών της Δημοκρατίας και της ίδιας της πολιτείας, ανοίγει το πιο σημαντικό κεφάλαιο, αυτό της πλήρους αποκάλυψης όλων των πτυχών της σκευωρίας, της απόδοσης ευθυνών σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και της υποδειγματικής και αυστηρής τιμωρίας της συμμορίας των σκευωρών.

  Για όλα τα πρόσωπα που συκοφαντήθηκαν δεν υπήρξε και δεν υπάρχει θέμα εκδίκησης. Γιατί η εκδίκηση δεν είναι δικαιοσύνη. Η τιμωρία όμως είναι.

  Διότι μόνον έτσι θα προστατευθούν οι θεσμοί, η Δημοκρατία και η αξιοπρέπεια των λειτουργών της, ώστε να μην ξαναζήσουμε στην Ελλάδα τέτοια νοσηρά και εγκληματικά φαινόμενα.

  Σε ό,τι με αφορά οι τίτλοι τέλους θα μπουν, όταν αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν αυστηρά οι σκευωροί και εκείνοι που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα "συμβόλαια" εξόντωσης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ