Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιαν-2022 13:36

  Μαγιορκίνης: Σε 3 μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν από κορονοϊό

  Μαγιορκίνης: Σε 3 μήνες μπορεί να ξανακολλήσουν όσοι νόσησαν από κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κορονοϊό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ο καθηγητής τόνισε πως στην ουσία επρόκειτο για μία ελπίδα που είχαν αναπτύξει οι ειδικοί στο αρχικό στάδιο της πανδημίας.

  Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε σχετικά πως "η αποστειρωτική ανοσία στον κορονοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκείας", καθώς όπως επεσήμανε, κάποιος που έχει νοσήσει με κορονοϊό, μπορεί να ξανακολλήσει τρεις – τέσσερις μήνες μετά. Το σενάριο της ανοσίας της αγέλης δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί".

  "Είχαμε μια ελπίδα αρχικά", ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τα χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, ειδικά με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

  Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επεσήμανε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, έχουν μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία.

  Επομένως, τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ως προς τον κίνδυνο για νοσηλεία ή θάνατο, ακόμα και απέναντι στην Όμικρον.

  "Μετά από δύο – τρεις μήνες, είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις, αλλά ελαφριά, ανεβαίνει πάνω από 50%, αν και εφ’όσον έλθεις σε επαφή με τον ιό", ανέφερε ακόμα ο κ. Μαγιορκίνης.

  Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο ίδιος εκτίμησε ότι πιθανότατα θα βρισκόμαστε "σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα". Θα είναι ενδεχομένως "σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα", όπως είπε.

  Τέλος, για τον αριθμό των θανάτων το επόμενο διάστημα, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ