Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιαν-2022 16:13

  Νέα παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία, η IHU

  151085825
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για μια νέα παραλλαγή του Covid-19, την "IHU", που ανακαλύφθηκε στη Γαλλία και έχει περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον γίνεται λόγος τις τελευταίες ώρες. 

  O Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής μίλησε για κάτι καινούργιο στη Γαλλία: "Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος" υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

  Η νέα μετάλλαξη, ονομάστηκε προσωρινά IHU, καθώς ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς που εδρεύουν στο IHU Mediterranee Infection στις 10 Δεκεμβρίου. Η ανακάλυψη της παραλλαγής, που ονομάστηκε B.1.640.2, ανακοινώθηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο medRxiv.

  Το B.1.640.2 δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες ούτε έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

  Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής, η οποία πιθανώς προέρχεται από το Καμερούν, σύμφωνα με τη μελέτη, φιλοξενεί και τις δύο υποκαταστάσεις N501Y και E484K στην πρωτεΐνη ακίδας. Τουλάχιστον 12 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής έχουν αναφερθεί κοντά στη Μασσαλία και έχουν συνδεθεί με ταξίδια στην αφρικανική χώρα Καμερούν.

  "Το σύνολο μεταλλάξεων και η φυλογενετική θέση των γονιδιωμάτων που ελήφθησαν εδώ υποδεικνύουν με βάση τον προηγούμενο ορισμό μας μια νέα παραλλαγή που ονομάσαμε IHU", είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

  "Αυτά τα δεδομένα είναι ένα άλλο παράδειγμα του απρόβλεπτου της εμφάνισης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της εισαγωγής τους σε μια δεδομένη γεωγραφική περιοχή από το εξωτερικό", πρόσθεσαν.

  Ο επιδημιολόγος Eric Feigl-Ding έκανε μια δημοσίευση στο Twitter λέγοντας πως νέες παραλλαγές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι πιο επικίνδυνες. "Αυτό που κάνει μια παραλλαγή πιο γνωστή και επικίνδυνη είναι η ικανότητά της να πολλαπλασιάζεται λόγω του αριθμού των μεταλλάξεων που έχει σε σχέση με τον αρχικό ιό", είπε.

  "Αυτό συμβαίνει όταν χαρακτηρίσουμε μια παραλλαγή "παραλλαγή ανησυχίας" – όπως συνέβη με την Omicron, η οποία είναι πιο μεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του παρελθόντος. Μένει να δούμε σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί αυτή η νέα παραλλαγή", συνέχισε ο γιατρός.

  Συμπερασματικά

  - Οι ερευνητές λένε ότι περιέχει 46 μεταλλάξεις — ακόμη περισσότερες από την Όμικρον — γεγονός που την καθιστά πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

  - Περίπου 12 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κοντά στη Μασσαλία, με το πρώτο να συνδέεται με ταξίδια στην αφρικανική χώρα Καμερούν.

  - Οι δοκιμές δείχνουν ότι το στέλεχος φέρει τη μετάλλαξη N501Y —που πρωτοεμφανίστηκε στην παραλλαγή Alpha— που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να την καταστήσει πιο μεταδοτική.

  - Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέρει επίσης τη μετάλλαξη E484K, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παραλλαγή IHU θα είναι πιο ανθεκτική σε εμβόλια.

  - Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί σε άλλες χώρες ή δεν έχει επισημανθεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ