Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Δεκ-2021 07:57

  Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου: Οριστικά σε σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν με πλαστά πτυχία

  Τι ισχύει με την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σύνταξη ναι αλλά με βάση τα πραγματικά προσόντα τους, θα λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν με πλαστά πτυχία και παρείχαν επί σειρά ετών κανονικά τις υπηρεσίες τους.

  Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 1820/2021) δίνει αμετάκλητα συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε αυτούς τους εργαζόμενους αλλά προσδιορίζει επίσης τόσο το ποσό της σύνταξης όσο και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί, εφόσον παρείχαν κανονικά υπηρεσίες, δεν πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα για παραποιημένους τίτλους σπουδών.

  Για το πρώτο σκέλος μάλιστα αποφαίνεται πως η σύνταξή τους πρέπει να καταβληθεί κανονικά, όμως όχι για τα προσόντα που βεβαίωσε ψευδώς (ανεξάρτητα από τις εισφορές που κατέβαλλε) αλλά για τα προσόντα που πράγματι είχε.

  Πως ξεκίνησε

  Η υπόθεση ξεκίνησε με την καταδίκη σε εξοντωτική ποινή 10 ετών στην καθαρίστρια του Βόλου, η καταδίκη της οποίας ανατράπηκε από τον Άρειο Πάγο μετά το σάλο που προκλήθηκε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τους δικαίωσε όσον αφορά στην συνταξιοδότηση τους το 2018, αλλά το 2019 το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της ευνοϊκής απόφασης για τα συνταξιοδοτικά τους, θεωρώντας πως δεν πρέπει να πάρουν σύνταξη. Έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου που "έκανε μερικώς δεκτή έφεση δημοσίου υπαλλήλου, του οποίου είχε ανακληθεί ο διορισμός λόγω πλαστού πτυχίου, και ακυρώθηκε η πράξη του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία απέρριψε το αίτημά του να συνταξιοδοτηθεί, αναπέμποντας τελικά την υπόθεση εκ νέου στο Γενικό Λογιστήριο, προκείμενου να του χορηγηθεί σύνταξη λόγω γήρατος”.

  Το σκεπτικό

  Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, η Ολομέλεια έκρινε πως οι υπάλληλοί που προσελήφθησαν με παραποιημένους τίτλους σπουδών ή απολυτήρια Λυκείου, δικαιούνται κανονικά να λάβουν σύνταξη, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ο νόμιμες προϋποθέσεις διορισμού τους. Όμως αυτή θα κανονιστεί με τις μισθολογικές αποδοχές των πραγματικών προσόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση υπάλληλος που διορίστηκε με παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου θα συνταξιοδοτηθεί όχι όμως ως ΔΕ (δευτεροβάθμιας) αλλά ως ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης).

  Το δικαστήριο έκρινε εν ολίγοις ότι η πρακτική του δημοσίου μετά την ανάκληση διορισμού εξαιτίας πλαστότητας πτυχίου να μην χορηγεί σύνταξη, συγκρούεται με το πραγματικό γεγονός της παροχής εκ μέρους του υπαλλήλου εργασίας επί σειρά ετών και την παρακράτηση από το μισθό του ασφαλιστικών εισφορών. Ο δε μισθός του θα κατεβάλλετο κανονικά στον υπάλληλο ως αντιπαροχή για την εργασία του, ακόμη και στην περίπτωση άκυρης συμβάσεως εργασίας:

  "… το δικάσαν Τμήμα, κατ’ αποδοχή των προσβαλλόμενων λόγων έφεσης περί παραβίασης α) της αρχής της αναλογικότητας, β) των αρχών της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, καθώς και γ) του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ δέχθηκε ότι μη νομίμως απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη πράξη η αίτηση του εκκαλούντος και ήδη αναιρεσίβλητου για τον κανονισμό σε αυτόν σύνταξης από το Δημόσιο, με την αιτιολογία ότι η περί τα 17 έτη υπηρεσία του στο Δημόσιο δεν δύναται να αναγνωρισθεί ως συντάξιμη λόγω της ανάκληση της πράξης διορισμού του. Και τούτο, διότι η στέρηση σύνταξης σε υπάλληλο του οποίου ανακλήθηκε ο διορισμός μετά πάροδο μακρότατου χρόνου από αυτόν, όπως εν προκειμένω, και ανεξαρτήτως της υπαιτιότητάς του κατά την πρόσκληση ή υποβοήθηση του παράνομου διορισμού, αντίκειται στα άρθρα 2 παρ. 1, 17 παρ. 1, 25 παρ. 1 α΄ του Συντάγματος, στις συνταγματικές αρχές της ασφάλειας δικαίου, της σαφήνειας, της προβλεψιμότητας και της αναλογικότητας, καθώς και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, παρελκούσης ως αλυσιτελούς της εξέτασης των λοιπών λόγων έφεσης…".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ