Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Δεκ-2021 07:59

  Σενάρια εξάπλωσης της Όμικρον στη χώρα από τους ταξιδιώτες

  στιγμιοτυπο κεντρο αθηνας κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Σοφίας Κωστάρα

  Καθώς περνούν οι μέρες και αυξάνονται οι μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον, αυτό που κυριαρχεί είναι η ανησυχία για τη μεταδοτικότητα του ιού, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως αυξήσει και την θνητότητα.

  Η μετάλλαξη Όμικρον σύντομα θα επικρατήσει της Δέλτα σε όλο τον πλανήτη με ρυθμό που προκαλεί δέος. Το ότι συγκυριακά η εμφάνιση της Όμικρον συνέπεσε με τον ερχομό των Χριστουγέννων και τη μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού δεν είναι σίγουρα η καλύτερη των περιπτώσεων.

  Στο φόβο επέκτασης στην Ελλάδα της Όμικρον, λόγω Χριστουγέννων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Υπέρτασης και διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στο ΓΝΘ "Παπαγεωργίου", Βασίλης Κώτσης.

  Ο κ. Κώτσης θεωρεί σκόπιμο, λόγω της εξάπλωσής της στη Βρετανία, όσοι ταξιδιώτες, τουρίστες ή φοιτητές, ταξιδέψουν προς Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων να πραγματοποιούν υποχρεωτικά PCR test, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι".

  "Κυρίως θα επισκεφθούν τη χώρα μας Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό, αλλά και φοιτητές. Αυτοί θα έρθουν ούτως ή άλλως.

  Οπότε, πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις πτήσεις εξωτερικού" προειδοποίησε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως "υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί τάχιστα και στη χώρα μας, αν ταξιδέψουν χωρίς PCR test.

  Βέβαια, πολλοί είναι οι επιστήμονες που μιλούν ήδη για 5ο κύμα, μετά τις γιορτές, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τα χαρακτηριστικά της Όμικρον.

  Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα νοσήσουν ανεμβολίαστοι, αλλά και όσοι έχουν εμβολιαστεί δύο φορές, ενώ οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις δεν θα έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

  Ο φόβος αυτήν τη στιγμή εστιάζεται σε όσους θα έρθουν από το εξωτερικό και δη από τη Βρετανία για διακοπές στην Ελλάδα. "Ίσως πολλαπλά κρούσματα να υπάρχουν και στην Ολλανδία, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετοί Έλληνες εκεί.

  Το πρόβλημα, εφόσον εμφανιστεί, θα είναι από τη Βρετανία, διότι και η Δέλτα από εκεί είχε έρθει στη χώρα μας. Επίσης, τα πρώτα κρούσματα είχαν εμφανιστεί από Άγγλους τουρίστες που έχουν κατοικίες σε περιοχές, όπως η Κρήτη", τόνισε ο καθηγητής.

  Ας δούμε όμως και μια πιο θετική πλευρά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων, παρά τον μικρό αριθμό των ασθενών με μετάλλαξη Όμικρον, 42 αναφέρονται, οι περισσότεροι ασθενείς, όπως δημοσιοποίησε με ανάρτηση στο διαδίκτυο, δεν χρειάστηκαν οξυγόνο.

  Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid. Είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό. Για κάτι ήπιο. Το βασικό είναι ότι συγκρίνουν την κλινική εμφάνιση σε αυτό το κύμα της "Όμικρον" με τα προηγούμενα και διακρίνουν σταθερά ορισμένα χαρακτηριστικά.

  Πρώτον, ότι το 80% αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Δεύτερον, ότι η νοσηλεία αυτών των ασθενών είναι βραχεία. Είναι 2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στην Νότιο Αφρική. Επίσης η θνητότητα είναι της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17%.

  Παρά όμως τη διαφαινόμενη προσδοκία ότι ο ιός δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, αυτά είναι  τα στοιχεία που παρουσιάζονται μέχρι τώρα, όλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και τις διατηρούν για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

      

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ