Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Δεκ-2021 21:23

  Ποινή έως 2 χρόνια και χρηματική ποινή στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

  Ποινή έως 2 χρόνια και χρηματική ποινή στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Επανέρχεται το αξιόποινο για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, οι οποίοι πλέον θα είναι αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις όταν δεν μεριμνούν για τη φοίτησή των παιδιών τους στο σχολείο και συγκεκριμένα μέχρι το Γυμνάσιο που η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

  Η νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους, κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.

  Η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

  Πλημμέλημα

  Οπως είχε γράψει εγκαίρως το Capitral.gr, ήταν πολιτική βούληση για να διακοπεί το φαινόμενο που άρχισε να παίρνει διαστάσεις. Η μορφή του αδικήματος είναι ελαφρύ πλημμέλημα που προβλέπει φυλάκιση και χρηματική ποινή.

  Το κύμα των αρνητών που επιλέγουν να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την μαθησιακή τους πορεία, παρότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική έως και το Γυμνάσιο, έφερε στη δημοσιότητα τον συγκεκριμένο νομικό γρίφο. Από τη μια να υπάρχει υποχρέωση των γονέων αλλά από την άλλη να μην υπάρχει καμία κύρωση σε περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των γονέων.

  Υπήρχε δηλαδή, υπό τη μορφή πταίσματος, ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το 2019 όμως τα πταίσματα καταργήθηκαν συνεπώς, τέτοια διάταξη δεν υφίσταται. Ετσι, υπάρχει η αναντιστοιχία σε μια νομική απαγόρευση να μην υπάρχει ποινικό αντίκρυσμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ