Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Δεκ-2021 21:00

  "Όχι" στις γραπτές εξετάσεις μετά από σεμινάρια για τους εν ενεργεία δικαστές, είπε η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ

  ΣτΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Επιφυλάξεις εξέφρασε η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ (κυρίως) για δυο διατάξεις του νομοσχεδίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Η απόφαση έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με την προωθούμενη διάταξη που αφορά τις γραπτές εξετάσεις εν ενεργεία δικαστών μετά από υποχρεωτικά σεμινάρια. Η διοικητική Ολομέλεια είπε "ναι" στα υποχρεωτικά σεμινάρια στους εν ενεργεία δικαστές αλλά "όχι" στις γραπτές εξετάσεις.

  Η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, γνωμοδοτώντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής για τη Σχολή Δικαστών (ΕΣΔΙ) εξέφρασε προβληματισμούς και διαφωνίες για δυο διατάξεις, μεταξύ των οποίων και αυτή για τις γραπτές εξετάσεις των εν ενεργεία δικαστών, που αποτέλεσε "κόκκινο πανί" για την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων η οποία προχώρησε σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα 1075 δικαστές να μετάσχουν και το 97,1% από αυτούς να ψηφίσουν "όχι".

  Επιφυλάξεις

  Για αυτή τη διάταξη η οποία προβλέπει ότι κάθε χρόνο για δύο ημέρες θα παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και θα βαθμολογούνται μετά την παρακολούθηση τους (και θα μπαίνουν στον υπηρεσιακό τους φάκελο), το ΣτΕ έκρινε ότι τα σεμινάρια πρέπει να είναι μεν υποχρεωτικά, αλλά οι δικαστές δεν πρέπει να εξετάζονται στη συνέχεια για το τί κατάλαβαν από την παρακολούθηση τους.

  Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για την πρακτική άσκηση των νέων δικαστικών και την αξιολόγηση της απόδοσης τους κατά το στάδιο αυτό, κρίθηκε ότι οι υποψήφιοι δικαστές στους οκτώ μήνες που θα κάνουν πρακτική στα δικαστήρια, θα αξιολογούνται, θα βαθμολογούνται και η απόδοση τους θα μετρά για την τελική τους αξιολόγηση, όπως προβλέπεται να μετρά και η παρακολούθηση των θεωρητικών μαθημάτων. Όμως κατά το ΣτΕ οι επόπτες της πρακτικής άσκησης των δικαστών θα έχουν ελεύθερη επιλογή για τον τρόπο της τελικής βαθμολόγησης των υποψηφίων δικαστικών.

  Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνεδρίασε ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικό κρίνοντας με γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ