Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Δεκ-2021 07:42

  Τι σημαίνει στην πράξη η επικράτηση του στελέχους Όμικρον έναντι της Δέλτα

  Τι σημαίνει στην πράξη η επικράτηση του στελέχους Όμικρον έναντι της Δέλτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Σοφίας Κωστάρα

  Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε πραγματικά στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα, με πολύ υψηλούς δείκτες καθημερινά. Από την άλλη, είναι σαν να βρισκόμαστε σε στάση αναμονής της εμφάνισης της Όμικρον στη χώρα μας, κάτι που σύμφωνα με όλα τα δεδομένα μάλλον είναι ζήτημα χρόνου. Οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια στη συμπτωματολογία της, αλλά οι φόβοι των επιστημόνων έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί της. 

  Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 δεν προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά σίγουρα είναι νωρίς για οποιαδήποτε τεκμηριωμένη εκτίμηση.

  Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σημείωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει γρήγορα μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που δημιούργησε με την AstraZeneca, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

  Σύμφωνα με επικοινωνία του Capital.gr με επιστήμονες από το Rockfeller University, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κάποιες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η παραλλαγή Όμικρον μοιάζει να φέρει έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών της Βήτα και της Δέλτα, όπου Βήτα συνεπάγεται μικρότερη αντοχή στα εμβόλια και Δέλτα υπερμεταδοτικότητα. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, δήλωσε πως αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από το στέλεχος Δέλτα, τότε είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στη χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο".

  Τι θα σημάνει μια τέτοια επικράτηση; Ενδεχομένως ότι κάνουμε ένα βήμα πίσω στα όσα έχουμε μέχρι τώρα καταφέρει επιστημονικά και κοινωνικά απέναντι στην COVID-19. Αφενός θα πρέπει να ενταθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και να μην υπάρξει καθυστέρηση ή δισταγμός στην προοπτική των νέων εμβολίων όποια κι αν είναι η αποτελεσματικότητά τους για το νέο στέλεχος.

  Ο λόγος έχει να κάνει με το εξής: Εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός της τρίτης και της πρώτης δόσης με τα υπάρχοντα, τότε ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο στέλεχος με τον πληθυσμό όχι κατάλληλα προετοιμασμένο και εφοδιασμένο να αντεπεξέλθει στην πρόκληση. "Η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα θα βοηθήσουν ώστε να κερδίσουμε χρόνο", τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Θ. Βασιλακόπουλος, ενώ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Capital.gr σημείωσε "Ακόμη ξέρουμε ελάχιστα πράγματα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε μερική αποτελεσματικότητα των εμβολίων".

  Από την άλλη, υπάρχει η αισιόδοξη πλευρά που φέρει μαζί της η υπερμεταδοτική Όμικρον. Πρόκειται για παραλλαγή με υψηλή μεταδοτικότητα, αλλά χωρίς θανατηφόρα ισχύ. Τα συμπτώματά της είναι κυρίως μυαλγία και κούραση και διαρκούν μόνο δυο ημέρες. Μολύνονται όμως πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα. Αν αυτό ισχύει, τότε λόγω της υπερμεταδοτικότητάς της θα κολλήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά εφόσον δεν είναι ισχυρή θα νοσήσουν ελαφρά. Ενδέχεται λοιπόν η Όμικρον να λειτουργήσει ως ένα είδος "φυσικού εμβολίου” προσφέροντας σε τεράστιους πληθυσμούς ανοσία έναντι του ιού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ