Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 16:16

  Ο εισαγγελέας δείχνει εδώλιο σε 27 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι

  δικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Είκοσι επτά κατηγορούμενοι προτείνει να δικαστούν για πλημμελήματα σχετικά με την τραγωδία των 102 νεκρών και των 32 τραυματιών στο Μάτι ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

  Η 680 σελίδων πρόταση του εισαγγελέα προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, δεν αποδέχεται την ανακριτική αποχή περί κακουργημάτων και εμμένει στην άποψη ότι οι κατηγορούμενοι για την καταστροφική πυρκαγιά πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα:

  - Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

  - Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως

  Οι παραλείψεις

  Σύμφωνα με τον εισαγγελέα πρόκειται για "...συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα".

  Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

  - Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση

  - Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής

  - Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.

  - Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.

  - Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.

  - Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης

  - Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση

  - Ανετοιμότητα

  - Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων

  - Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

  Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης αναφέρεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες:

  "....ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)."

  Η εισαγγελία θεωρεί πολύ σημαντική την υπόθεση προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

  Επισημαίνεται ότι στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα ανοιχτή δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ