Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Σεπ-2021 16:24

  Δίκη για το βιτριόλι: "Να ρωτήσετε την κατηγορουμένη ποιος είναι ο λόγος της επίθεσης"

  Δίκη για το βιτριόλι: «Να ρωτήσετε την κατηγορουμένη ποιος είναι ο λόγος της επιθεσης», ζήτησε ο συνήγορος της Ιωάννας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:04

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Να επαναφέρει στην "τάξη" την κατηγορουμένη και να της ζητήσει εξηγήσεις για την αποστροφή της προς την Ιωάννα Παλιοσπύρου "ξέρεις για ποιο λόγο έγινε αυτό", ζήτησε από την έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Απόστολος Λύτρας. 

  Λίγο πριν διακόψει το δικαστήριο για μισή ώρα, ο συνήγορος της Ιωάννας, ζήτησε τον λόγο και απευθύνθηκε προς την έδρα λέγοντας: "Πληροφορήθηκα ότι η κατηγορούμενη ζήτησε τον λόγο για να απευθυνθεί στο δικαστήριό σας και είπε προς το θύμα ότι 'γνωρίζεις τον λόγο της επίθεσης'. Πώς είναι δυνατόν να έχει καταστρέψει μια ανθρώπινη ζωή και να λέει τέτοια πράγματα και να μην την επαναφέρετε στη θέση της. Και να μην τη ρωτήσετε τι εννοεί!". Στην τοποθέτηση του Απόστολου Λύτρα αντέδρασε η κατηγορούμενη λέγοντας: "Σας παρακαλώ πολύ". 

  Ιωάννα: Να σταματήσει να παίζει θέατρο

  Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ιωάννας στην αποστροφή της κατηγορουμένης ότι γνωρίζει τον λόγο που της επιτέθηκε: "Θέλω να πω για αυτό που πληροφορήθηκα ότι δήθεν εγώ γνωρίζω τον λόγο που μου επιτέθηκε ότι, επειδή εκείνη τη στιγμή δεν είχα επαφή ακουστική και μου είχε κλείσει την επαφή ο αστυνομικός, καλό θα ήταν να σταματήσει να παίζει θέατρο η κυρία, να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μου και του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε θύτες που προσπαθούν να διαχειριστούν τη κοινή γνώμη. Είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα παίζει θέατρο, δεν υπάρχει ίχνος μεταμέλειας. Πιστεύω πως όταν βγει από τη φυλακή, και πέντε και δέκα χρόνια να μείνει στη φυλακή, όταν θα βγει θα θελήσει να με αποτελειώσει”. 

  Οι μάρτυρες 

  Μετά την κατάθεση της Ιωάννας, στο δικαστήριο κλήθηκαν και εξετάστηκαν 4 μάρτυρες: Η φίλη της Ιωάννας, Ζαβά Αναστασία, περιέγραψε πως η Ιωάννα είχε μια φυσιολογική ζωή, "δεν δημιουργούσε ίντριγκες και αντιπαλότητες, δεν γνωρίζω την κατηγορούμενη.  Αναφερόμενη στο υποτιθέμενο μήλον της έριδος, η μάρτυρας είπε πως "δεν μου είπε η Ιωάννα ποτέ για κάποιον Νώντα. Πολλές φορές μας λέγανε πηγαίνετε να τη δείτε γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει έπειτα, δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, δεν μπορούσε καν να μιλήσει. Ήμασταν εκεί για να μας βλέπει, όσο μπορούσε να δει. Τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο ήταν αυστηρά, μας είχαν πει ότι μπορούσε να έχει υπάρξει περιστατικό παραβίασης. Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι θα γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά αλλά είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, παίρνει πάρα πολλά φάρμακα, έχει πολλά χειρουργεία μπροστά της, έχει πολλά βασανιστήρια θα πω εγώ. Σας μιλάω και μου βγαίνουν με το ζόρι τα λόγια, δεν έχω βιώσει κάτι χειρότερο. Δεν θα γίνει ποτέ όπως ήταν πριν". 

  Τηλεκάρτα

  Ενας αστυνομικός που εξετάστηκε περιέγραψε πώς εντοπίστηκαν κλήσεις  από τηλεκάρτα στην εταιρεία ταξί που μετέφερε την κατηγορουμένη και από εκεί εντοπίστηκε και ένα τηλέφωνο που ανήκε σε ένα πρόσωπο πακιστανικής καταγωγής. Σε αυτό το τηλέφωνο, γίνονταν κλήσεις και από το τηλέφωνο της Ιωάννας, πιάνοντας την αρχή του νήματος.    

  Εισαγγελέας: Τι είναι αυτό το άτομο;

  Μάρτυρας: Από την άρση μπορούμε να καταλάβουμε ότι η τηλεκάρτα έχει έναν αριθμό και όπου κάνεις κλήση το καταγράφει. Είδαμε έτσι μετά την άρση ότι το κινητό προς τον πακιστανό ήταν της κατηγορούμενης.

  Ο διευθυντής 

  Ο διευθυντής της εταιρείας που εργάζεται η Ιωάννα, περιέγραψε όσα είδε: "Κατεβαίνοντας μετά την επίθεση, είδα το υγρό ήταν μέχρι την είσοδο. Οι τοίχοι άφριζαν. Υπάρχουν ακόμα σημάδια. Διαβρώθηκε η επιφάνεια, φαινόταν σκαμμένο και το μάρμαρο και οι τοίχοι. Πήγα στο φαρμακείο να παραλάβω τα πράγματά της για να τα πάω στο νοσοκομείο. Ανοίγοντας την τσάντα διαπίστωσα ότι κρατάω τα γυαλιά της και είναι λιωμένα. Εκεί κατάλαβα ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Προσπάθησα να μάθω πώς ήταν για να ενημερώσω τους οικείους της. Όταν μπήκα στην εντατική αυτό που αντίκρυσα ήταν ένας άνθρωπος χωρίς τις αισθήσεις του με ένα χρώμα καφέ - μαύρο σε όλο το πρόσωπο και το χρώμα παρέπεμπε σε λείψανο. Άκουσα να ψελλίζει "καίγομαι και κρυώνω" και οι νοσοκόμοι της έδιναν σκευάσματα για να διαχειριστούν το σοκ. Μου είπαν ότι το βιτριόλι ακόμα διάβρωνε τους μύες της. Δεν μπορούσαν να με διαβεβαιώσουν για την κατάσταση της υγείας της, μόνο ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο. Άκουσα στο νοσοκομείο ότι αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας γιατί κάποιος επιχείρησε να εισέλθει.

  Θυμάμαι τη μητέρα της να κλαίει στον διάδρομο και να μπαίνει μετά στο δωμάτιο χωρίς να προσπαθεί να το δείξει. Η Ιωάννα επίσης προσπαθούσε να μη δείχνει τί ένιωθε. Κατά τη νοσηλεία της ζητούσε συνέχεια τη μαμά της και προς το τέλος δεν ήθελε να φύγει από το νοσοκομείο γιατί ένιωθε ασφάλεια εκεί.

  Το φθινόπωρο, η Ιωάννα με είχε καλέσει στο τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου είχε ζητήσει αναστατωμένη να την επισκεφτώ. Μου είπε για την τηλεφωνική επικοινωνία της ξαδέλφης της και της κατηγορουμένης. Κάλεσε την ξαδέλφη της σε ανοιχτή ακρόαση γιατί δεν μπορεί να πλησιάσει το κινητό στο αυτί της και άκουγα. Εκείνη της ανέφερε ότι η κατηγορουμένη ρώτησε για το τί κάνει η Ιωάννα και αν μπορεί κάποιος να μπει στο νοσοκομείο να τη δει. Εκεί άκουσα την ξαδέλφη της να της λέει ότι η κατηγορούμενη σχολίασε πως "δεν έγινε και τίποτα. Και να μην μπορεί να δουλέψει θα πάρει μια αποζημίωση ως εργατικό ατύχημα και θα κάθεται σπίτι". Φαίνεται πως δεν έχει ανθρώπινη ενσυναίσθηση… μόνο ψυχρή δολοφονική πρόθεση απέναντί της".

  Πολ. Αγωγή: Τί γνωρίζετε για αυτά τα δύο άτομα που φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση;

  Μάρτυρας: Από δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση, άκουσα ότι η κατηγορούμενη κάλεσε σε ένα νούμερο πάρα πολλές φορές την ημέρα της επίθεσης, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε ζητήσει να της προμηθεύσει κάτι χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς τί. Διάβασα ότι ο δικηγόρος της έκανε δήλωση ότι εκείνη είχε ζητήσει στον εντολέα του να κάνει κάποιες ενέργειες και ότι όταν άκουσε για την επίθεση φοβήθηκε για τη ζωή του και δεν μίλησε για τη δράστη. Είναι ένα έγκλημα πρωτοφανές που όταν μας ρωτούσαν ποιος μπορεί να το έκανε, δεν πήγαινε πουθενά το μυαλό μας... Δεν έχω καμία σχέση με την κατηγορούμενη, είμαι ο διευθυντής του γραφείου που δούλευε η Ιωάννα. Μου είπε ο υπεύθυνος της εντατικής ότι η ζωή της είναι σε κίνδυνο, ότι κινδυνεύει να πεθάνει, και ότι το μάτι της δεν ξέρουμε αν θα σωθεί, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση. Δεν μπορούσα όλα αυτά να μεταφέρω στη μητέρα της, της είπα μόνο ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή".

  Η οδηγός του ταξί 

  Η γυναίκα, οδηγός ταξί, είπε στο δικαστήριο ότι πήρε δυο φορές κούρσα την Ιωάννα: "Η πρώτη ήταν στις 19/5, ήμουν στην περιοχή της Καλλιθέας, μου είπαν από την εταιρεία ότι είναι μια κυρία Ελληνοαμερικανίδα που έχει έρθει στην Ελλάδα για συνεντεύξεις για δουλειά, και να την παραλάβω από την περιοχή κοντά στην Αγία Ελεούσα, στη Θησέως, γιατί δεν έχει τηλέφωνο. Ήρθε μετά από 20, 25 λεπτά, μου είπε ότι πάμε στο Μετς, στο πρώτο Νεκροταφείο. Μου είπε: είσαι στον αριθμό 8; Θέλω να με περιμένετε εκεί που θα με αφήσετε. Θέλετε να σας προπληρώσω; Δεν ήθελε να απομακρυνθώ από το σημείο, ήθελε να το σιγουρέψει ότι θα μείνω. Της είπα ότι δεν χρειάζεται να με προπληρώσει, έφυγε και γύρισε περίπου σε είκοσι λεπτά. Μου είπε ότι "δεν τελείωσα, τελείωσα μόνο για σήμερα".

  Της είπα ότι πρέπει να ξανακαλέσει στην εταιρεία ραδιοταξί, αλλά επέμενε ότι δεν έχει τηλέφωνο και ήθελε να δώσουμε ραντεβού την άλλη μέρα. Μου είπε ότι το τηλέφωνο της ήταν αμερικανικό και ότι δεν μπορούσε να με καλέσει. Για αυτό της έδωσα το κινητό μου έτσι ώστε αν ακυρωθεί, να μην περιμένω τζάμπα. Πήγα την άλλη μέρα, πάλι στη Θησέως στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας, είχα πάει νωρίτερα, μου είπε 'καλημέρα, περίμενέ με, δεν θα αργήσω πολύ'. Εκεί κατάλαβα ότι πέρασε τον δρόμο απέναντι, δεν είδα αν κρατούσε κάτι στα χέρια της, θυμάμαι ξεκάθαρα ότι είχε τσάντα και πορτοφόλι, δεν θυμάμαι αν κρατούσε κάτι άλλο.  Σε δέκα λεπτά ήρθε, τρέχοντας και μου ζήτησε να την πάω στο ίδιο σημείο από όπου την είχα παραλάβει, μπήκε από την πόρτα πίσω μου αυτή τη φορά, από την πλευρά του δρόμου. Όταν φτάσαμε, μου είπε, καλή συνέχεια και ίσως να σε ξαναχρειαστώ, έχω και το τηλέφωνο σου. Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο. 

  Κατά τη διάρκεια της κούρσας ήταν ένας πολύς σύντομος διάλογος, ήταν φιλική, ήρεμη, δεν αντιλήφθηκα ταραχή. Μου είχε πει ότι έχει έρθει από την Αμερική και έψαχνε για δουλειά στην Ελλάδα και της έλεγα ότι εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα. Όταν επέστρεψε τρέχοντας, νόμιζα ότι έχει πολλά ραντεβού για δουλειά και βιαζόταν. Και τις δύο φορές κάθισε ακριβώς πίσω μου στο ταξί, τη μία δεξιά και την άλλη αριστερά, δεν την έβλεπα ξεκάθαρα από τον καθρέφτη. Αγχώθηκα εγώ (όχι εκείνη) επειδή άνοιξε την πόρτα που ήταν πίσω μου, από την πλευρά του δρόμου. Κάποια στιγμή της είπα: δεν ζεσταίνεσαι; εγώ ήμουν με κοντομάνικο και εκείνη φόραγε πολλά ρούχα. Αλλά μου είπε ότι προστατεύεται από τον ήλιο. Θυμάμαι να φόραγε κάτι σαν καπαρντίνα, γυαλιά, γάντια, μάσκα. Για αυτό τη ρώτησα αν σκάει. Δεν ήταν μια συνηθισμένη εμφάνιση για τη ζέστη που είχε εκείνες τις μέρες, ήταν πολύ φορτωμένη με ρούχα. Δεν μπορούσα να καταλάβω ούτε αν είναι μελαχροινό ή λευκό το δέρμα της Η διαδρομή ήταν 8 ευρώ και μου άφησε 15. Συνήθως οι Ελληνοαμερικανοί αφήνουν περισσότερα. Επειδή φόραγε τη μάσκα και δεν έβλεπα αν χαμογελούσε, μπορώ να πω ότι ήταν ευδιάθετη". 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Για την Τρίτη 5 Οκτωβρίου διακόπηκε η δίκη για το βιτριόλι

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ