Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Σεπ-2021 08:29

  Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Διπλασιάστηκε το 2021 η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

  Ψηφιακή Δικαιοσύνη: Διπλασιάστηκε το 2021 η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Στον κόσμο της ψηφιακής εποχής εισέρχεται με σταθερά βήματα η Ελληνική Δικαιοσύνη, αφού πλέον παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην  ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων.

  Συγκεκριμένα ήδη τους μήνες του 2021 που έχουμε διανύσει το ποσοστό της ηλεκτρονικής κατάθεσης έφτασε στο 16% , όταν το 2020 το ποσοστό ήταν στο 7% και το 2018 δεν είχε γίνει καμία.

  Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του "2ου Thessaloniki Helexpo Forum" με θέμα "Επιτάχυνση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης", που διεξάγεται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στο ζήτημα βοήθησε και η  πανδημίας του κορονοϊού.

  Τα στοιχεία

  Σύμφωνα τον κ. Τσιάρα, από τις αρχές του 2021 έχει κατατεθεί ψηφιακά το 16% των εγγράφων, τη στιγμή που για το σύνολο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%, το 2019 0,67%, ενώ το 2018 δεν είχε γίνει καμία κατάθεση εγγράφου ηλεκτρονικά.

  "Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης δεν είναι απλά πολιτικός στόχος, αλλά πραγματική ανάγκη και εξέλιξη που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι διασφαλίζει ακεραιότητα και ανεξαρτησία στη λειτουργία της ίδιας της Δικαιοσύνης" επισήμανε ο υπουργός.

  Τόνισε δε ότι οι αλλαγές στην ψηφιοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών "δεν φαίνονται από τη μία μέρα στην άλλη" και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με την ολοκλήρωση των δράσεων η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης θα είναι διαφορετική τα επόμενα χρόνια.

  Ο κ. Τσιάρας δεν έκρυψε ότι "υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην ποιότητα κάποιων αποφάσεων", επισημαίνοντας όμως ότι η Δικαιοσύνη "δεν είναι ο μεγάλος ασθενής".

  "Υπάρχουν προβλήματα, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε" είπε και μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές που γίνονται τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας ένα "στοχευμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει ανάγκη η ελληνική Δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ