Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 07:43

  Χάρης Θεοχάρης στο Capital.gr: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο

  Χάρης Θεοχάρης στο Capital.gr: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Χθες, η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως από τις 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που θα επιστρέφουν από χώρες μεσαίου κινδύνου στην "πορτοκαλί" λίστα του κορονοϊού για τα ταξίδια (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

  Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, κυρίως για τους ελληνικούς προορισμούς που βασίζονται στο βρετανικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα τα νησιά του Ιονίου, και θεωρείται πως θα δώσει ώθηση στην κρατήσεις.

  Στον αντίποδα όμως, η μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την επέκταση του υπερμεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δ, έρχονται σε ένα κρίσιμο σημείο για τον Τουρισμό, δεδομένου πως οι επιχειρηματίες του κλάδου προσδοκούσαν σε αυξημένη κίνηση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, προκειμένου να μπουν έσοδα στον τουριστικό καλάθι και να μειωθούν οι μεγάλες απώλειες που έχει αφήσει η πανδημία.

  "Η υγειονομική ασφάλεια ως απόλυτη προτεραιότητα και βασικό κριτήριο για τις ενέργειές μας, ήταν εξ αρχή το μήνυμα που δώσαμε, τόσο ως υπουργείο Τουρισμού, όσο και γενικώς ως Κυβέρνηση. Για αυτό συνεχίζουμε, με την ίδια προσοχή, όπως κάναμε από την αρχή της πανδημίας, να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια δυναμική, διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, για την οποία τίποτα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως δεδομένο. Όπως έχουμε αποδείξει επανειλημμένως, προσαρμόζουμε την τακτική μας συνεχώς, ώστε να προφυλάσσουμε κατά το μέγιστο δυνατόν τη δημόσια υγεία.

  Το ενθαρρυντικό στοιχεία είναι πως, σε ότι αφορά στην Ελλάδα, δεν παρατηρούμε μεγάλη θετικότητα Covid-19 στις πύλες εισόδου τουριστών. Επομένως, στην πραγματικότητα, το ζήτημα που τίθεται είναι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσουμε και πάλι τη μετάδοση του ιού στο εσωτερικό της χώρα μας. Τονίζω όμως ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τον εμβολιασμό. Πάνω από όλα υα πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πρωταρχικό και πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας. Φυσικά, εννοείται πως θα πρέπει να τηρούμε αποστάσεις και να εφαρμόζουμε όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, προέχει ο εμβολιασμός, σαν άμεσο μέτρο προφύλαξης" σημειώνει στο Capital.gr ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

  Τι γίνεται με τις κρατήσεις

  Ξενοδόχοι διαπιστώνουν πως υπάρχει επιφυλακτικότητα στις κρατήσεις από τους ξένους τουρίστες, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους, η οποία αποτυπώνεται στην ζήτηση. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, παρατηρείται και μετάθεση ημερομηνιών, μήπως ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το μεγαλύτερο πλήγμα αυτή την περίοδο δέχεται η Κρήτη.

  "Όσον αφορά τις κρατήσεις, φαίνεται πως παραμένουν σε καλό επίπεδο και πως επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποια μεταβολή άξια λόγου. Αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση για το επόμενο διάστημα. Και ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι ρευστή και ευμετάβλητη, πάντα κάνω λόγο για δυναμικές συνθήκες και γενικότερα, για μια δύσκολη χρονιά" σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης.

  Το κρίσιμο στοίχημα των εσόδων

  Ο πρώτος στόχος ήταν να φτάσουμε φέτος γύρω στο 40-50% των εσόδων που έφερε ο Τουρισμός το 2019 (18 δισ.). Η εξέλιξη της σεζόν και τα υγειονομικά δεδομένα θα καθορίσουν όμως το φετινό καλάθι.

  "Είναι πολύ θετικά τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε σε σχέση με τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό, κυρίως στο επίπεδο των αφίξεων. Για τον Ιούνιο βλέπουμε πως υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη αύξηση στους ταξιδιώτες, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Προφανώς, η αύξηση των αφίξεων θα αποτυπωθεί και στα έσοδα (συνολικά ή στο δείκτη της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα), αμέσως μόλις θα είναι διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιόδου" υπογραμμίζει ο υπουργός Τουρισμού.

  "Συμπερασματικά, εκτιμώ πως στην τρέχουσα φάση και παρά τις δυσκολίες υπάρχουν αρκετά αισιόδοξα μηνύματα- αν και κανένα από αυτά δεν προοιωνίζει τη συνέχεια.

  Όσο η απειλή της πανδημίας παραμένει ενεργή, ο παράγοντας από τον οποίο εξαρτάται ο τουρισμός, παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι οι υγειονομικές εξελίξεις. Αυτές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει" καταλήγει.

  Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υπάρχουν δύο σενάρια για τα έσοδα. Το αισιόδοξο είναι  ότι  τα έσοδα από τις διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν, φθάνοντας στην περιοχή του 40-45% του επιπέδου τους το 2019, από 24% το 2020, άνοδος που αντιστοιχεί σε αύξηση από €3 δισ. έως €3,8 δισ.

  Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει ότι τα έσοδα θα φτάσουν στο 35% του επιπέδου τους το 2019, άνοδος που αντιστοιχεί σε διεύρυνση κατά €2,1 δισ.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κορονοϊός: Αίρεται η καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από "πορτοκαλί" χώρες

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ