Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 09:33

  Μπλόκο στις παράνομες απεργίες

  Μπλόκο στις παράνομες απεργίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νομοθετική ρύθμιση για τις παράνομες απεργίες προωθεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ''Πρωινοί Τύποι'' με αφορμή την απεργία στο μετρό και σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα για τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες είπε "θα φέρουμε ρύθμιση με βάση την οποία δεν θα μπορεί να συνεχίζεται αυτό το γαϊτανάκι".

  Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο – μια συνήθης έως σήμερα διαδικασία.

  Πρόσθεσε, όμως ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εγκύρως, αργότερα με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος".

  Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι "δεν είναι τρελά τα δικαστήρια όταν κηρύσσουν μια απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Δεν είναι τόσο στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων".

  Εξάλλου, ο Υπουργός Εργασίας, συμπλήρωσε "είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες ευρωπαϊκοί, διαφανείς και να γνωρίζουμε όλοι ότι με μια απεργία πρέπει να πιέζεται η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όχι όμως το κοινωνικό σύνολο".

  Μιλώντας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και στο τι προβλέπει για τις απεργίες, τόνισε ότι "θα πρέπει, όπως γίνεται σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, όταν γίνεται μια απεργία στην κοινή ωφέλεια, δηλ. στο μετρό, στην ακτοπλοΐα, στα απορρίμματα, να υπάρχει το 33% των δραστηριοτήτων έτσι ώστε και η απεργία να γίνεται και να μην στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα στην απεργία του μετρό απήργησαν μερικοί υπάλληλοι από τους 2.000 εργαζομένους και είδατε τι συνέβη στην Αθήνα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ