Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Μαϊ-2021 07:39

  Ανοικτή η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους 35-39 με όλα τα εμβόλια

  Ανοικτή η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους 35-39 με όλα τα εμβόλια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Ένα βήμα περαιτέρω προχωρά σήμερα η εμβολιαστική διαδικασία, καθώς άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια και για όσους είναι 35-39 ετών (υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών). Και σε αυτήν την κατηγορία, που μέχρι χθες μπορούσε να προγραμματίσει εμβολιασμό μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca, αναμένεται πως θα υπάρξει ρεκόρ ραντεβού, τώρα που είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα εμβόλια.

  Στους 40-44 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 21% να έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό με τα ραντεβού ξεπερνάει τα 45%.

  Ήδη έχουμε φτάσει τα 5,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Σε σχέση με το είδος των εμβολίων που έχουν γίνει,  2.100.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, 740.000 με AstraZeneca, 307.000 με Moderna και περισσότεροι από 80.000 με Johnson & Johnson.
   
  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει το άνοιγμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια για όσους είναι από 30 έως 34 ετών. Έπειτα, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 20 - 29 στους οποίους όμως δεν θα χορηγηθεί το σκεύασμα της AstraZeneca. Τέλος, προγραμματίζεται εντός του καλοκαιριού να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 16 ετών.

  Την ίδια ώρα, εντείνεται ο προβληματισμός για τον εμβολιασμό με AstraZeneca, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων σε Κρήτη και Μυτιλήνη. Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού ανέφερε πως θα δούμε και άλλα περιστατικά θρομβώσεων και πως η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες.

  Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη νοσήσει

  Υπενθυμίζεται πως υπάρχει τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό, που θα κάνουν μόνο μια δόση. Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού. Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία, δεδομένου ότι η αντισωματική απάντηση που δίνεται με αυτή τη μία δόση εμβολίου, έχει το χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης, με μία κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. 
   
  Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση αυτή είναι 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση. Αν δηλαδή ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο. Αν νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης.
   
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ