Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 13:23

  Ποιοι πέρασαν την τεχνική αξιολόγηση για τις νέες ταυτότητες

  Ποιοι πέρασαν την τεχνική αξιολόγηση για τις νέες ταυτότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες που υπέβαλαν προσφορά περνούν στην επόμενη φάση του μεγάλου διαγωνισμού, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, Διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού Κράτους.

  Πρόκειται για τις κοινοπραξίες: ΟΤΕ-Veridos Matsoukis-Byte, Thales-Unisystems-Toppan και Zetes – Space Hellas-Any. Εκτός φαίνεται ότι έμειναν τα σχήματα Idemia – Neurosoft και Inform -IN Groupe-Γαλλικό Εθνικό Τυπογραφείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσοι δεν πέρασαν την αξιολόγηση έχουν τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης αξιολόγησης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. 

  Σημειώνεται πως κριτήριο για την ανάθεση του έργου, ύψους 515 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), είναι η χαμηλότερη προσφορά. Όμως, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με την αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς, διαδικασία από την οποία οι υποψήφιοι περνούν ή όχι στην επόμενη φάση ("pass/fail”). Όσοι κριθεί ότι καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές, καλούνται να υποβάλλουν οικονομική προσφορά με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.

  Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα που δημοπρατείται αυτήν την περίοδο. Θα έχει διάρκεια 10 συν 5 έτη και στο πλαίσιό του εκτιμάται πως θα εκδοθούν 45 εκατ. έγγραφα ασφαλείας.

  Περιλαμβάνει την ανάπτυξη των υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης (ύψους περίπου 100 έως 120 εκατ. ευρώ) αλλά και την παροχή της υπηρεσίας (ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ) που αφορά την έκδοση των εγγράφων που θα γίνεται μεν από το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα και η τεχνική υποστήριξη θα είναι ευθύνη της αναδόχου κοινοπραξίας.

  Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών. Οι νέες ελληνικές ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου ID-1 με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης, για αναγνώριση από ειδικά μηχανήματα σάρωσης.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ