Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 08:02

  H κούρσα της διαδοχής σε Συμβούλιο Επικρατείας και Άρειο Πάγο - Τα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

  H κούρσα της διαδοχής σε Συμβούλιο Επικρατείας και Άρειο Πάγο - Τα φαβορί για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κούρσα "διαδοχής” τρέχει πλέον στο Συμβούλιο Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο, αφού στις 30 Ιουνίου οι δυο γυναίκες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που κατείχαν τα ηνία των δυο αυτών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης. Η Αγγελική Αλειφεροπούλου, πρόεδρος σήμερα του Αρείου Πάγου και η Μαίρη Σαρπ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας συμπλήρωσαν το ανώτατο ηλικιακό όριο υπηρεσίας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για την κάλυψη των δυο αυτών νευραλγικών θέσεων στην κορυφή της δικαστικής πυραμίδας.

  Ο Άρειος Πάγος

  Ένας νέος Άρειος Πάγος είναι αυτός που θα συγκροτηθεί σε πλήρη έκταση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Με τον ίδιο Εισαγγελέα (ο Βασίλης Πλιώτας παραμένει έως τις 30 Ιουνίου 2022) αλλά με νέο Πρόεδρο και αλλαγή σχεδόν του 50% των αρεοπαγιτών και των αντεισαγγελέων που υπηρετούν στο δικαστήριο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αποστρατεύεται μια ολόκληρη γενιά δικαστικών λειτουργών και έρχεται μια άλλη γενιά για να υπηρετήσει.

  Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν 8 από τους αντιπρόεδρους και θα επιλεγούν 9 (καθώς αποχωρεί και η πρόεδρος του δικαστηρίου): Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Αβρακόμη Θούα , Γιώργος Χοϊμές και Γιώργος Αποστολάκης.

  Επίσης συνταξιοδοτούνται και 14 αρεοπαγίτες, οι οποίοι είναι οι: Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μαρία Τζανακάκη, Αρετή Παπαδιά, Γεώργιος Παπανδρέου, Αντιγόνη Καραίσκου- Παλόγου, Σταματική Μιχαλέτου, Αλεξάνδρα Σιούτη, Χρυσούλα Φλώρου-Κοντοδήμου, Ελισάβετ Τσιρακίδου, Καλλιόπη Πανά και Νικόλαος Βεργιτσάκης.

  Πρόεδρος

  Στις 30 Ιουνίου αποχωρεί και η πρόεδρος του ΑΠ, Αγγελική Αλειφεροπούλου. Εδώ όμως γεννάται ένα ζήτημα: Τον απαιτούμενο χρόνο για να μπουν στην κούρσα της διαδοχής, δηλαδή να μπουν στη λίστα των προσώπων που θα σταλεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου και θα γίνει ακρόασή τους και οι προεπιλεγέντες θα τεθούν στην κρίση του υπουργικού Συμβουλίου, συμπληρώνουν λίγοι αντιπρόεδροι. Το χρονικό όριο ήταν 4 χρόνια και μειώνεται στα 3 χρόνια. Τον απαιτούμενο χρόνο έχουν π.χ. οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικολακέα, Μαρία Γεωργίου και Νικόλαος Πιπιλίγκας. Στη λίστα όμως θα μπουν 6 ονόματα και εκεί προφανώς, εκτιμάται, πως θα γίνει επιλογή από τους αρεοπαγίτες.

  Η στροφή προς αυτή τη δεξαμενή - αναγκαστική κατά πολλούς εν τοις πράγμασι- ουσιαστικά απεικονίζεται και στο γεγονός ότι πρόσφατη τροπολογία αναφέρει πως "…σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου προάγεται αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει 3 τουλάχιστον έτη υπηρεσίας αρεοπαγίτη”. Ο χρόνος αυτός ήταν 4 χρόνια.

  Να σημειωθεί πως μεταξύ των αρεοπαγιτών που συμπληρώνουν ήδη 3 χρόνια ως αρεοπαγίτες είναι και ο Θόδωρος Κανελλόπουλος, ένα από τα πρόσωπα που συζητείται για την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

  Η Εισαγγελία

  Αποχωρούν επίσης 8 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος, και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αννα Ζαϊρη.

  Αποχωρούν επίσης ο Χαρ. Βουρλιώτης, η Ευσταθία Σπυροπούλου, ο Παναγιώτης Καραγιάννης, η Βασιλική Θεοδώρου , ο Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος , ο Βασίλειος Χαλντούπης και ο Γεώργιος Γεράκης. Το ΑΔΣ επέλεξε όμως 10 αντεισαγγελείς, αφού οι οργανικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 2. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προάγονται ο νυν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ι. Μωραϊτάκης, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παν. Αθανασίου και η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής Αδαμαντία Οικονόμου.

  Το ΣτΕ

  Όσον αφορά στην κάλυψη της θέσης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα εκκενωθεί με την αποχώρηση της κυρίας Σαρπ υποψήφιοι είναι σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιπρόεδροι Δημήτριος Σκαλτσούνης, (αποχωρεί το 2022), η Ευαγγελία Νίκα (αποχωρεί το 2024) και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου (αποχωρεί το 2025).

  Ακόμη, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να καλύψει και τη θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς αποχωρεί ο νυν πρόεδρος του Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς. Ως υποψήφιοι για την κάλυψη της θέσης αυτής φέρονται οι αντιπρόεδροι Αυγερινού Χρυσαφούλα, Ευγενία Βελώνη και Παναγιώτης Παναγιωτουνάκος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ