Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 18:18

  Από 21 Μαΐου διαθέσιμα για τους 40-44 όλα τα εμβόλια

  Από 21 Μαΐου διαθέσιμα για τους 40-44 όλα τα εμβόλια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tην Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 40 - 44 ετών, που σήμερα εμβολιάζονται μόνο με AstraZeneca, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, στη συνέχεια θα ανοίξουν τα ραντεβού και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, από τα 30 έως τα 39, σε δύο δόσεις, ανά πενταετία.

  Σήμερα αναμένεται να γίνουν 110 χιλιάδες εμβολιασμοί. Λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αλλά και λόγω του προγράμματος Γαλάζια Ελευθερία.

  Μέχρι στιγμής από τον ιδιωτικό τομέα στη σχετική πρόσκληση έχουν δηλωθεί 300 εμβολιαστικά κέντρα.

  Περίπου 5.600.000 εμβολιασμοί θα έχουν γίνει μέχρι τα τέλη Μαΐου, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

  Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης όπου συμμετείχαν 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν και εμβολιάστηκαν στη συνέχεια.

  Φάνηκε πως υπήρχε παραμονή αντισωμάτων για ένα χρόνο και μείωση του κινδύνου επαναμόλυνσης. Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η χορήγηση μιας δόσης προκάλεσε εντονότερη αντίδραση στα αντισώματα και αυτά τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις

  Η ανοσία είναι πολύ μακρότερη από τη διάρκεια ενός χρόνου. Αυτός ήταν και ο λόγος που συστήνεται να γίνεται μια δόση που παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης. Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από τη σημαντική νόσο και το θάνατο και τις μεταλλάξεις, ανέφερε.

  Οι μεταλλάξεις είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού όμως οι εταιρείες είχαν την πρόνοια να κάνουν και εμβόλια δεύτερης γενιάς. Όσοι επικαλούνται πως οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο κάνουν λάθος, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

  Τέλος για την προστασία των ανοσοκατεσταλμένων και όσων έχουν κάνει μεταμόσχευση αναμένονται νέες συστάσεις μήπως χρειάζεται συμπληρωματική δόση.

  Για τον 35 χρόνο ασθενή που παρουσίασε θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca είπε πως η Επιτροπή εμβολιασμών ενημερώνεται από την επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης. Η κίτρινη κάρτα στάλθηκε στον ΕΟΦ το Σάββατο και θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ