Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 08:03

  Ο Άρειος Πάγος αλλάζει: Επιλέχθηκαν 32 νέοι Αρεοπαγίτες - Ποια τα φαβορί για τη θέση του Προέδρου

  Ο Άρειος Πάγος αλλάζει: Επιλέχθηκαν 32 νέοι Αρεοπαγίτες - Ποια τα φαβορί για τη θέση του Προέδρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Η "αποστρατεία” μιας ολόκληρης γενιάς δικαστών και εισαγγελέων από τον Άρειο Πάγο, συνολικά 40 δικαστικών λειτουργών, αλλάζει άρδην το πρόσωπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

  32 νέοι Αρεοπαγίτες (εκ των οποίων οι 9 θα προαχθούν σε αντιπροέδρους) και 10 νέοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, επιλέγονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από τις 30η Ιουνίου, θα επιλεγεί και ο νέος/νέα πρόεδρος του Δικαστηρίου.

  Η νυν πρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου, αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου και μέχρι τότε το υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει επιλέξει τον/την αντικαταστάτης της. Θα προηγηθεί η αποστολή σχετικού καταλόγου προσώπων στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου και θα γίνει ακρόασή τους και οι προεπιλεγέντες θα τεθούν στην κρίση του υπουργικού Συμβουλίου.

  Φαβορί

  Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει δείγματα γραφής τήρησης της ιεραρχίας ως βασική αρχή. Πιθανολογείται πως σε αδρές γραμμές θα επιχειρεί και εν προκειμένω να γίνει το ίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκ των φαβορί για τη θέση του φέρονται μεταξύ άλλων οι νυν αντιπρόεδροι Μαρία Γεωργίου, Μαρία Νικολακέα, Νικόλαος Πιπιλίγκας ενώ ακούγεται και το όνομα του Θεόδωρου Κανελλόπουλου.

  Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

  Στις 30 Ιουνίου αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης 32 πρόσωπα από την κορυφή της (καθήμενης) Δικαιοσύνης, και οκτώαπό την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

  Συγκεκριμένα αποχωρούν:

  - Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου (ο νέος πρόεδρος θα επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο) και οκτώ (από τους 10) αντιπρόεδρους: Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αρτεμισία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού, Αβρακόμη Θούα , Γιώργος Χοϊμές και Γιώργος Αποστολάκης.

  - 8 αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου μεταξύ των οποίων και η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα χρήματος, και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αννα Ζαϊρη. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί και την επιπλέον υποχρέωση του ΑΔΣ για την αντικατάστασή της, εκτός κι αν γίνει "πρεμιέρα” στην εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και ορίζει ότι μπορεί να τεθεί επικεφαλής της Αρχής και συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και μετά μη δεσμευτική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η τελική επιλογή γίνεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

  - Μεταξύ των αντεισαγγελέων που αποχωρούν είναι και ο Χαρ. Βουρλιώτης, η Ευσταθία Σπυροπούλου, ο Παναγιώτης Καραγιάννης, η Βασιλική Θεοδώρου , ο Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος , ο Βασίλειος Χαλντούπης και ο Γεώργιος Γεράκης. Το ΑΔΣ θα επιλέξει όμως 10 αντεισαγγελείς, αφού οι οργανικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 2.

  Οι νέοι αρεοπαγίτες

  Οι νέοι Αρεοπαγίτες που επέλεξε το ΑΔΣ ειναι:

  1.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

  2 ΠΡΙΓΓΟΥΡΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

  3 ΤΖΑΒΕΛΛΑ-ΔΗΜΑΡΑ ΚΑΝΕΛΛΑ

  4 ΠΑΤΡΩΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

  5 ΜΠΕΡΤΣΙΑ ΕΛΕΝΗ

  6 ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

  7 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  8 ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  9 ΤΣΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  10 ΤΣΟΥΜΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  11 ΤΖΟΥΛΙΑΔΑΚΗ ΑΓΑΠΗ

  12 ΑΥΓΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  13 ΜΕΣΣΗΝΙΑΤΗ-ΓΡΥΠΑΡΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

  14 ΔΕΡΓΑΖΑΡΙΑΝ ΜΑΡΙ

  15 ΒΕΝΙΖΕΛΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  16 ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

  17 ΣΙΜΙΤΣΗ-ΒΕΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ

  18 ΘΩΜΑΤΟΥ ΒΡYΣΗΙΣ

  19 ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

  20 ΝΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  21 ΜΗΤΣΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  22 ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

  23 ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  24 ΚΟΥΤΣΟΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  25 ΧΡΟΝΑΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

  26 ΧΑΣΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  27 ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

  28 ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

  29 ΔΕΡΕ ΑΓΑΘΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

  30 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

  31 ΚΟΚΚΟΡΟΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  32 ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ