Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Μαϊ-2021 17:02

  Μπλερ - Περιστέρης: Η κλιματική κρίση εξίσου επείγουσα με την κρίση της πανδημίας

  Μπλερ - Περιστέρης: Η κλιματική κρίση εξίσου επείγουσα με την κρίση της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εξίσου επείγουσα με την κρίση της πανδημίας και ίσως ακόμη πιο επείγουσα είναι η κλιματική κρίση απέναντι στην οποία πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση και να υπάρξει διεθνής συνεργασία. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών και στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης. 

  Όπως είπε ο κ. Μπλερ για τις κυβερνήσεις η πανδημία του Covid-19 ήταν η μεγαλύτερη οργανωτική και διαρθρωτική πρόκληση που αντιμετώπισαν ποτέ και εκείνες που τα πήγαν καλύτερα ήταν εκείνες με την καλύτερη οργανωτική ποιότητα και ικανότητα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα και το πρόβλημα του κλίματος. Ό,τι κάναμε για τοn Covid-19 μπορούμε να το κάνουμε και για το κλίμα, σημείωσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διεθνή συνεργασία. 

  Μέχρι πριν λίγα χρόνια μιλούσαμε για κλιματική αλλαγή, πλέον μιλάμε για κλιματική καταστροφή, τόνισε από τη μεριά του ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, υπογραμμίζοντας ότι η λέξη κλειδί είναι ο επείγων χαρακτήρας της κρίσης. Την πανδημία μπορέσαμε να την αντιμετωπίσουμε κλείνοντας τα σύνορα, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το κλίμα, σημείωσε. 

  Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί λέγοντας στους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να καταναλώνουν ενέργεια, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο που θέλει να φτάσει στον τρόπο ζωής που έχει επιτύχει η Δύση. Πρέπει να δούμε πώς θα κινητοποιήσουμε την τεχνολογία και την επιστήμη για την κλιματική κρίση, όπως συνέβη με τα εμβόλια για τον Covid, πρόσθεσε. 

  Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και αποκεντρωμένη σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα ανέφερε ο κ. Περιστέρης, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν οι τεχνολογίες ΑΠΕ.

  O κ. Μπλερ αναφέρθηκε επίσης και στη δημοκρατική διάσταση της πρόσβασης στην ενέργεια. Τώρα περισσότερο από ποτέ λόγω του ίντερνετ και της ψηφιοποίησης εάν δεν έχεις πρόσβαση στην ενέργεια δεν έχεις πρόσβαση στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας. Φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή της Αφρικής τόνισε ότι εάν φτάσει η ενέργεια σε χώρες που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση, θα εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, η πρόσβαση σε εκπαίδευση και περίθαλψη. Είναι προς το συμφέρον όλων να σταθεροποιηθούν αυτές οι χώρες, σημείωσε. 

  Απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος, ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι δεν χρειάζεται επανάσταση αλλά βούληση και κατανόηση. Η βούληση και η κατεύθυνση έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα σε πόρους ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Εκείνο που απομένει είναι η νομοθεσία για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και στη συνέχεια από τη στιγμή που θα υπάρξει το πλαίσιο θα γίνουν οι επιλογές με βάση τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών. Ο ίδιος στάθηκε στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης, η οποία έχει έναν κύκλο ζωής 100 ετών και έχει ισχυρή εγχώρια προστιθέμενη αξία. 

  Τέλος όπως εκτίμησε ο κ. Μπλερ, χώρες όπως η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για το πώς μπορεί να γίνει πράξη η ενεργειακή μετάβαση . Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ