Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Απρ-2021 07:56

  Οπτικές ίνες και 5G ανεβάζουν τις ταχύτητες του ελληνικού internet

  Οπτικές ίνες και 5G ανεβάζουν τις ταχύτητες του ελληνικού internet
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν οι ταχύτητες του ελληνικού διαδικτύου στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία OOKLA, την υπηρεσία της οποίας αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους ανά τον κόσμο.

  Ειδικά όμως στις ταχύτητες των σταθερών συνδέσεων, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη και να παραμένει σταθερά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της OOKLA η μέση ταχύτητα "κατεβάσματος” δεδομένων (downloading) στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2021 διαμορφώθηκε στα 34,83 Μbps όταν ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2020 ήταν στα 24,97 Mbps.

  Αύξηση καταγράφεται και στη μέση ταχύτητα "ανεβάσματος” δεδομένων (uploading) η οποία διαμορφώθηκε στα 7,33 Mbps τον Μάρτιο του 2021 από τα 5,33 Mbps ένα χρόνο πριν.

  Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επέκταση των δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους, αλλά και στην στροφή των καταναλωτών σε ταχύτερες συνδέσεις των 100/200 Mbps λόγω των αυξημένων αναγκών που έφερε η πανδημία (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κλπ).

  Παρά τη βελτίωση στις ταχύτητες η χώρα μας εμφανίζει τις πιο πτωχές επιδόσεις στην ΕΕ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδη η Ελλάδα βρίσκεται στην 97η θέση της κατάταξης των 177 χωρών που μετράει η OOKLΑ.

  Ο παγκόσμιος μέσος όρος για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 48,4 Mbps στην ταχύτητα download και στα 12,6 Mbps στην ταχύτητα upload.

  Θεαματική αύξηση στην κινητή

  Θεαματική αύξηση, της τάξης του 75% καταγράφει σε ετήσια βάση η μέση ταχύτητα download των συνδέσεων κινητής στη χώρα μας, που διαμορφώθηκε σε 61 Mbps τον Μάρτιο του 2021 από 34,8 Mbps που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

  Η μέση ταχύτητα -όπως πάντα καταγράφεται από τις μετρήσεις της OOKLA - εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. Σημαντικά μικρότερη ήταν η αύξηση της μέση ταχύτητας upload μέσω κινητής, που από τα 12,1 Mbps πήγε στα 15,7 Mbps.

  Η θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη στην κινητή τηλεφωνία είναι πολύ καλύτερη απ’ αυτή της σταθερής. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της λίστας των 140 χωρών της εταιρείας μετρήσεων.

  Η μέση ταχύτητα download δικτύων κινητής παγκοσμίως τον περασμένο Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 48,4 Mbps και η μέση ταχύτητα upload στα 12,6 Mbps.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021