Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 14:23

  Ποιοι, πόσοι και πότε θα λάβουν δώρο Πάσχα

  Το παράδοξο της αύξησης των μετρητών εν μέσω πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη


  Ξεκινά η καταβολή του Δώρου Πάσχα για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

  Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε τρεις βασικές κατηγορίες μισθωτών και συγκεκριμένα:

  Στους μισθωτούς που δεν εντάχθηκαν σε κανένα ''πακέτο'' στήριξης (αναστολές, ''Συν-Εργασία'') στο διάστημα Ιανουαρίου -Απριλίου 2021

  Στους μισθωτούς που βγήκαν σε αναστολή καθ΄ όλο το παραπάνω διάστημα

  Σε εκείνους τους εργαζομένους, οι οποίοι μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2021,   βγήκαν σε αναστολή σε ένα έως τρεις μήνες σε αναστολή ή εντάχθηκαν για ένα έως τέσσερις μήνες στο μηχανισμό ''Συν-Εργασία'', ενώ στο υπόλοιπο διάστημα απασχολήθηκαν κανονικά.

  Πιο αναλυτικά, οι δικαιούχοι του Δώρου Πάσχα φέτος έχουν ως εξής:

  1. Εργαζόμενοι που δεν εντάχθηκαν σε κανένα ''πακέτο'' στήριξης

  Οι εργαζόμενοι που δεν εντάχθηκαν σε κανένα ''πακέτο'' στήριξης, θα λάβουν Δώρο Πάσχα αποκλειστικά από τους εργοδότες τους, υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού τους.

  Για παράδειγμα, όποιος εργάστηκε συνεχώς από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, θα λάβει ως Δώρο Πάσχα το μισθό μισθό του. Πχ όποιος παίρνει μηνιαίο μισθό 2000 ευρώ, θα λάβει Δώρο Πάσχα 1000 ευρώ.

  Όποιος εργάστηκε μεταξύ Ιανουαρίου -Απριλίου λιγότερο από 4 μήνες, θα λάβει το αναλογούν Δώρο. Πχ όποιος έχει μισθό 2000 ευρώ, αλλά απασχολήθηκε το τρίμηνο Φεβρουαρίου -Απριλίου 2021, θα λάβει Δώρο Πάσχα 750 ευρώ. Η καταβολή αυτή θα γίνει την Μεγάλη Τετάρτη.


  2. Εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή καθόλο το διάστημα

  Οι μισθωτοί που βγήκαν συνεχώς σε αναστολή από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, θα λάβουν Δώρο Πάσχα αποκλειστικά από το κράτος, υπολογισμένο επί της ειδικής αποζημίωσης.

  Συγκεκριμένα, θα λάβουν ως Δώρο τη μισή αποζημίωση, δηλαδή το ποσό των 267 ευρώ ( σ.σ. 1/2 των 534 ευρώ). Ωστόσο το Δώρο αυτό θα καταβληθεί σε 2 δόσεις.

  Η 1η δόση θα αφορά το διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου 2021 και θα αντιστοιχεί τα 3/4 των 267 ευρώ, δηλαδή θα ανέλθει στο ύψος των 200 ευρώ και θα πληρωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη. Η 2η δόση θα αφορά τον Απρίλιο και θα ανάλει στα 67 ευρώ.

  Θα καταβληθεί, όμως, έως τέλος Μάιου, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων αναστολών για το μήνα Απρίλιο https://www.capital.gr/oikonomia/3540142/auxithikan-oi-anastoles-para-to-anoigma-tou-lianemporiou?amp=true.


  3. Εργαζόμενοι απασχολήθηκαν κανονικά και εντάχθηκαν σε κάποιο ''πακέτο'' στήριξης

  Οι μισθωτοί, οι οποίοι, μεταξύ Ιανουαρίου -Απριλίου 2021, για κάποιο διάστημα απασχολήθηκαν κανονικά, ενώ για κάποιο άλλο εντάχθηκαν σε κάποιο ''πακέτο'' στήριξης, θα λάβουν Δώρο Πάσχα τόσο από τους εργοδότες τους, όσο και από το κράτος.

  Πχ εργαζόμενος με μισθό 2000 ευρώ, απασχολήθηκε κανονικά τον Ιανουάριο, βγήκε σε αναστολή το Φεβρουάριο -Μάρτιο, ενώ εντάχθηκε στη ''Συν-Εργασία'' τον Απρίλιο με μειωμένο ωράριο-μισθό 50%.

  Θα λάβει :

  Δώρο Πάσχα από τον εργοδότη του για τον Ιανουάριο ύψους 250 ευρώ. Θα καταβληθεί Μ. Τετάρτη.

  Δώρο Πάσχα από το κράτος λόγω αναστολής το 2μηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου ύψους 133 ευρώ. Θα καταβληθεί Μ. Τετάρτη.

  Δώρο Πάσχα 125 ευρώ από τον εργοδότη του για το 50% του ωραρίου κατά το οποίο απασχολήθηκε τον Απρίλιο. Θα καταβληθεί Μ. Τετάρτη.

  Δώρο Πάσχα από το κράτος υπολογισμένο επί του 60% της ενίσχυσης λόγω ένταξης στου στη ''Συν-Εργασία'' τον Απρίλιο. Το ποσό θα ανέλθει στα 75 ευρώ. Θα καταβληθεί έως τέλος Μαΐου.

  Συνεπώς, τη Μ. Τετάρτη, θα λάβει από το κράτος το ποσό των 133 ευρώ για την αναστολή και από τον εργοδότη του το ποσό των 125 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή τη Μ. Τετάρτη θα λάβει το ποσό των 258 ευρώ. Μαζί με το Δώρο για την ''Συν-Εργασία'' του Απριλίου (75 ευρώ), το συνολικό φετινό Δώρο του θα ανέλθει στα 333 ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ