Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 15:02

  Επιφυλακτική ως προς τη χρησιμότητα της επιστράτευσης η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

  Επιφυλακτική ως προς τη χρησιμότητα της επιστράτευσης η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με ανακοίνωσή της αναφορικά με το ζήτημα της επιστράτευσης των ιατρών Πνευμονολόγων δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ως προς την χρησιμότητά της, την αμεσότητα της χρονικά και την αποτελεσματικότητα αυτής στο σύστημα υγείας. 

  Παράλληλα τονίζει ότι κανένας ιατρός δεν περισσεύει στη μάχη κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι οι ιδιώτες Πνευμονολόγοι βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας, προ έτους, στην 1η γραμμή μάχης προσφέροντας τα μέγιστα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αντιμετώπισης των COVID ασθενών κατ΄οίκον. 

  Παράλληλα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρείας προτείνει: 

  - ΑΜΕΣΗ πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων ιατρών που περιμένουν στις λίστες με κατάργηση όλων των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

  - ΑΜΕΣΗ ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των Πνευμονολόγων - Παθολόγων και Αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ (στην 1η και 2η ΥΠΕ), με διαδικασία ανάλογη αυτής που ακολουθήθηκε προ 3μήνου για τις ΜΕΘ – με δυνατότητα παραμονής, σε μόνιμη θέση στη συνέχεια ή/και ισχυρής μοριοδότησής τους στις επικείμενες κρίσεις. Στην 1η και 2η ΥΠΕ έχουν αιτηθεί διορισμό πάνω από 100 Πνευμονολόγοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός ΕΣΥ.

  - Πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα COVID όσων ιατρών Πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο – (την πρόταση αυτή την έχει κάνει ήδη προς το Υπουργείο και το ΚΕΣΥ και υπάρχει ήδη η θετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ από την προηγούμενη εβδομάδα).

  Όπως σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, οι παραπάνω προτάσεις υπερκαλύπτουν τον αριθμό των ιατρών που επιθυμεί να επιστρατεύσει το Υπουργείο και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση.

  Επιπρόσθετα - και εφόσον απαιτηθεί - προτείνει να επιτραπεί σε συναδέλφους που το επιθυμούν (πολλοί εκ των οποίων σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με το ΔΣ της ΕΠΕ δήλωσαν ότι θα το έκαναν αυτό τελείως εθελοντικά) να δηλώσουν συμμετοχή στην λειτουργία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση (part-time) για κάποιες μέρες την εβδομάδα ή/και για εφημερίες. Αυτό θα βοηθήσει αποτελεσματικά την λειτουργία των κλινικών του ΕΣΥ.

  "Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και τον σκληρό αγώνα που δίνουμε όλοι κατά της πανδημίας COVID-19, δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ούτε χωρούν αντιπαλότητες και συντεχνιακές αντιλήψεις. Όλη η Πνευμονολογική κοινότητα ήταν, είναι και θα συνεχίσει είναι στην 1η γραμμή μάχης με όλες της τις δυνάμεις και ελπίζουμε οι εποικοδομητικές μας προτάσεις να εισακουστούν και να εφαρμοστούν προς όφελος όλων μας", δηλώνει το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ