Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 09:27

  Β. Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

  Β. Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:22

  "Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, πάντα στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

  ¨"Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα περιστατικό σοβαρό. Το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca. Μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου κάτι άλλο, που δεν το έχει πει, αντιθέτως σας είπα ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Για μια ακόμη φορά θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο εμβολιασμός" δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και πρόσθεσε "Έχουν γίνει 17 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας, κανένα. Θα πρέπει να προσμετρούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους, είναι για τις ρυθμιστικές αρχές. Θυμίζω ότι δεν θα είχαμε εμβόλια αν δεν τα είχε εγκρίνει ο ΕΜΑ. Αυτόν περιμέναμε με πολλή υπομονή. Και σεβόμαστε τις αποφάσεις του θεσμού αυτού. Θα παρακολουθούμε λοιπόν καθημερινώς τις εξελίξεις. Κατ’ αρχάς, οι χώρες που αναφέρονται δεν έχουν απορρίψει το εμβόλιο. Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες υπερπολλαπλάσιες χώρες οι οποίες συνεχίζουν να εμβολιάζουν με τα εμβόλια της AstraZeneca. Να σας το θέσω και αλλιώς. Δηλαδή, αν αύριο μία ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν έγκριση μονομερώς σε ένα άλλο εμβόλιο, τρίτο, χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα πάμε να το κάνουμε, επειδή το έκανε κάποια άλλη χώρα;".

  Σχετικά με το πρόγραμμα "Ελευθερία" ανέφερε: "Το πρόγραμμα "Ελευθερία" προχωράει και είναι το πρόγραμμα αυτό της ασφάλειας των εμβολιασμών που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα πολύ αποτελεσματικά και έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είμαστε καθημερινώς και κάθε ώρα και λεπτό πάνω από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια. Αυτή τη στιγμή σας είπα τι ισχύει και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά, το λέω για μια ακόμη φορά, άκουσα και σειρά επιστημόνων που τοποθετήθηκαν από το πρωί στην ίδια γραμμή αυτή: Ότι δεν συνδέεται πουθενά κάποιο περιστατικό αυτή τη στιγμή, μέχρι σήμερα που μιλάμε, με τον εμβολιασμό. Και θα ήθελα παρακαλώ πάρα πολύ να το τονίσουμε αυτό. Για αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ να το ακούσετε. Έχουμε περάσει πολλά ένα χρόνο με την πανδημία και πολλές φορές έχει πιεστεί η ελληνική κοινωνία, πολλές φορές έχουν φτάσει στα όριά τους οι γιατροί μας. Για μία ακόμη φορά συνιστώ ψυχραιμία και νηφάλια αντιμετώπιση των γεγονότων".

  Για την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων: 

  "Έχω πει εδώ και πάνω από 6 εβδομάδες, ότι λειτουργούμε στο "κόκκινο" στην Αττική και μονίμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα τα οποία έχουμε πολύ καιρό στα συρτάρια μας και τα υλοποιούμε, εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, συνεφημέρευσης, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ., θεραπευτηρίων από τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί, είναι εμφανές ότι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Πρέπει να πω για μία ακόμη φορά και απευθύνομαι στους συμπολίτες μας, στην ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις, αντιλήψεις ή ιδεολογίες. Κυρίες και κύριοι, είμαστε στα όρια του συστήματος. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι του Ε.Σ.Υ., πρέπει να τις αναλογιστούμε. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες, καταλαβαίνω την κούραση, τις συμπεριφορές μας και τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούμε στην Covid".

  Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως μετέδιδε και το capital.gr νωρίτερα,  συνεδριάζει σήμερα υπό το βάρος του ντόμινο αναστολών εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη και του φόβου που επικρατεί πλέον για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και των παρενεργειών που μπορεί να έχει. Σήμερα επίσης συγκαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ, ενώ συνεδριάζει και ο ΠΟΥ. 

  Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, ενώ αναμένονται ακυρώσεις ραντεβού τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί.

  Τι έλεγε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

  Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. "Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο" είχε πει στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, οπότε ανακοινώθηκε η επέκταση του εμβολιασμού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  Την Κυριακή η Επιτροπή εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. "Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

  Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. "Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

  Το περιστατικό στην Ελλάδα που έγινε γνωστό

  Η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είχε κάνει γνωστό την Παρασκευή πως ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca  διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει στην Ελλάδα, αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ