Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 07:30

  Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει στην Ελλάδα, αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

  Η AstraZeneca “τρέχει” να προσαρμόσει το εμβόλιό της στις μεταλλάξεις του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το πρωί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπό το βάρος του ντόμινο αναστολών εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη και του φόβου που επικρατεί πλέον για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου και των παρενεργειών που μπορεί να έχει.

  Κυβερνητικές πηγές, όσο και πηγές από το υπουργείο Υγείας, σημείωναν χθες πως οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι την Πέμπτη τουλάχιστον, οπότε θα συνεδριάσει εκτάκτως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για να αξιολογήσει τα δεδομένα. Σήμερα εξάλλου συγκαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ, ενώ συνεδριάζει και ο ΠΟΥ. 

  Εντούτοις, η συνέχιση των εμβολιασμών παραμένει επί του παρόντος αβέβαιη. Όλα αυτή την ώρα που ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόσφατα άναψε το πράσινο φως για τη χορήγηση του εμβολίου και στις ηλικίες άνω των 65 ετών

  Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, ενώ αναμένονται ακυρώσεις ραντεβού τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί.

  Τι έλεγε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

  Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό, προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. "Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο" είχε πει στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, οπότε ανακοινώθηκε η επέκταση του εμβολιασμού και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

  Την Κυριακή η Επιτροπή εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. "Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

  Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. "Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

  Το περιστατικό στην Ελλάδα που έγινε γνωστό

  Η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είχε κάνει γνωστό την Παρασκευή πως ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca  διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο.

  Vicky.kourlibini@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ