Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2021 18:45

  Η ΕΕ εξετάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την "ανάσταση" του τουρισμού

  Η ΕΕ εξετάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την “ανάσταση” του τουρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν την Πέμπτη να εργαστούν για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί, την ώρα που οι χώρες του Νότου οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό αγωνίζονται απελπισμένα να σώσουν την καλοκαιρινή περίοδο.

  Τα lockdowns που επιβλήθηκαν με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας οδήγησαν το μπλοκ των 27 στην βαθύτερη ύφεσή του πέρυσι, πλήττοντας δυσανάλογα σφοδρότερα τις χώρες του Νότου, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον τουρισμό.

  Καθώς όμως πλέον εντείνεται η διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας και της Ισπανίας, πιέζουν για γρήγορη έγκριση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε οι πολίτες του μπλοκ να μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια.

  Παρότι όμως, τα μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ευπρόσδεκτο, απομένουν να καθοριστούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως εάν θα είναι ψηφιακής μορφής, εάν θα είναι αποδεκτό παγκοσμίως αλλά και σε πιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμού των δύο δόσεων εμβολίων θα πρέπει να εκδίδεται.

  Όπως αναφέρει το Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρει ότι "ζητούμε να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού", χωρίς ωστόσο να ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήψη απόφασης.

  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν εν τω μεταξύ ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η οποία επίσης θέλει να αναζωογονήσει τα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

  Ωστόσο, σημειώνει ότι τα πιστοποιητικά για ταξίδια εγείρουν επίσης νομικά ζητήματα, καθώς εκείνοι που βρίσκονται τελευταίοι στις λίστες εμβολιασμού θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι περιορίζεται αδίκως η ελεύθερη κυκλοφορία τους καθώς θα χρειαστούν μήνες έως ότου εμβολιαστούν.

  Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία αναφορά από τον ΠΟΥ και τους οργανισμούς της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν ακόμα να είναι φορείς του κορονοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι. Ούτε είναι σαφές εάν όσοι νόσησαν από τον κορονοϊό ενδεχομένως συνεχίζουν να μπορούν να τον μεταδώσουν, για πόσο έχουν ανοσία και κυρίως αν θα πρέπει ή όχι να λάβουν και αυτοί πιστοποιητικά.

  "Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε", δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι "χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή".

  Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο τομέας της φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει πώς πρέπει να προετοιμαστεί εν όψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν. 

  Έτσι, παρά την επίσημη στάση ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα συντονισμένα, ορισμένες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν πιο γρήγορα αναλαμβάνοντας μεμονωμένες πρωτοβουλίες.

  Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους Ισραηλινούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ