Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Φεβ-2021 08:11

  Αρνητική πορεία καταγράφουν όλοι οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες

  Αρνητική πορεία καταγράφουν όλοι οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Τα νούμερα μαρτυρούν πλέον την εικόνα που καταγράφει η διασπορά την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Οι βασικοί υγειονομικοί δείκτες κινούνται ήδη αρνητικά.

  Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε από 8,5 σε 11 νέα κρούσματα ανά 10.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος της θετικότητας ανέβηκε επίσης στο 2,8%. Αύξηση παρατηρήθηκε στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου κατά 27%, με μία διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, την εβδομάδα που πέρασε είχαμε κατά μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα.

  Η ίδια αρνητική εικόνα αποτυπώνεται και στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά στο διάστημα 4 -10 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 10 Φεβρουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,98. Όπως αναφέρεται ακόμη, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.110 κρούσματα, από 842 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση (για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα) κατά 31,9%. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 50% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 10% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι στις 9 Φεβρουαρίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1.526, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 10 Δεκεμβρίου 2020.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων σταθεροποιήθηκε σε 22,3 (από 22 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 284 (από 246).

  Εξαντλούνται οι ΜΕΘ

  "Ήδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο ρυθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 συνολικά την εβδομάδα αυτή, ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67. Σήμερα, το 51% των κλινών ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια έχει καλυφθεί, ενώ αυτή την εβδομάδα άλλαξε η ισορροπία και πάλι μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εισιτηρίων είναι μεγαλύτερος από αυτόν των εξιτηρίων. Η κάλυψη των κλινών MEΘ-COVID στην Αττική έφτασε το 83%. Ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει η Εύβοια, η Αττική και η Αχαΐα" ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της προηγούμενης εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 20-30%, ενώ ο ρυθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο σημείωσε περαιτέρω αύξηση, που έφτασε και σε ποσοστό το 30%.

  40 με 64 ετών η επίφοβη ηλικιακή ομάδα

  Όσον αφορά τέλος την ηλικιακή κατανομή,η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο έδειξε σχετική υποχώρηση. Τη χαμηλότερη επίπτωση ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες παρατηρείται στους άνω των 65 και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των ατόμων που είναι κάτω των 18 ετών. Η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 40 με 64 ετών.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

   


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ