Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Φεβ-2021 18:28

  ΣτΕ : Αύριο η δίκη της Εκκλησίας κατά του Δημοσίου για τα μέτρα στους ναούς

  ΣτΕ : Αύριο η δίκη της Εκκλησίας κατά του Δημοσίου για τα μέτρα στους ναούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω κορονοϊού στρέφονται η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί χριστιανοί ορθόδοξοι.

  Σε προσφυγή τους στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα συζητηθεί την Παρασκευή, θα καταθέσουν τα επιχειρήματά τους κατά των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές (γάμους, βαπτίσια, κ.λπ.), αλλά και κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, θα συζητηθεί και αίτηση δικηγόρου κατά του lockdown.

  Ειδικότερα, πέντε υποθέσεις που αφορούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό και για τα οποία διαφωνεί ο χώρος της Εκκλησίας και των πιστών, θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία θα συνέλθει με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπραίμη, θα θέσει θέμα παραγραφής και κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων. Από την πλευρά της η Εκκλησία θα υποστηρίξει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, καθώς εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος της.

  Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς της πανδημίας, περιοριστικά μέτρα προστασίας της υγείας. Μεταξύ αυτών αναφέρονται στα μέτρα που:

  * απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,

  * απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.2.2021) την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,

  * αναστέλλουν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,

  * επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,

  * επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

  Όπως αναφέρεται στις προσφυγές ακύρωσης προς το ΣτΕ οι σχετικές ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ’ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ