Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιαν-2021 08:48

  Αυτό είναι το ΦΕΚ που κλείνει το κεφάλαιο Τουλουπάκη από την οικονομική εισαγγελία

  Αυτό είναι το ΦΕΚ που κλείνει το κεφάλαιο Τουλουπάκη από την οικονομική εισαγγελία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Με ένα ΦΕΚ που εκδόθηκε 42 μέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου που ακολούθησε την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή γράφτηκε ο επίλογος της εποχής της εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατα της διαφθοράς. Το ΦΕΚ εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου και ανοίγει και φέρνει στο προσκήνιο ένα υπέρ-τμήμα δίωξης οικονομικού εντός όμως της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με 17 εισαγγελείς να υπηρετούν σε αυτό.

  Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε ως επικεφαλής τον εμπειρότατο και ευρείας αποδοχής, εισαγγελέα Εφετών Χρ. Μπαρδάκη, και η αμέσως μετά υπογράφηκε το προεδρικό Διάταγμα που οδήγησε στην έκδοση του ΦΕΚ .

  Σύμφωνα με αυτό:

  Τοποθετούνται στο Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, για θητεία τριών (3)ετών, οι κάτωθι εισαγγελικοί λειτουργοί:

  Α. Ως τακτικά μέλη, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, οι:

  1) Χρήστος Μπαρδάκης του Δημητρίου, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ως Προϊστάμενος του Τμήματος.

  2) Παναγιώτης Καψιμάλης του Γεωργίου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

  3) Αθανασία Βλάχου του Νικολάου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

  4) Νικόλαος Ποιμενίδης του Αντωνίου, Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά.

  Β. Ως αναπληρωτές αυτών, με μερική απασχόληση, οι:

  1) Κυριακή Στεφανάτου του Νικολάου, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

  2) Παναγιώτα Φάκου του Ανδρέα, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

  3) Δημήτριος Πιέρρος του Νικολάου, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

  4) Ελένη Μαυροπούλου του Ηλία, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, και

  Γ. Ως επίκουρα μέλη, οι:

  1) Αντωνία Γεωργίου του Σωτηρίου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

  2) Παναγιώτα Ιωαννίδου του Κωνσταντίνου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

  3) Ελένη Παπαδοπούλου του Γεωργίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

  4) Κωνσταντίνα Κοντογιάννη του Βασιλείου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

  5) Κατερίνα Κολιοκώστα του Γεωργίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

  6) Βελισσάριος Χολής του Σπυρίδωνα, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών

  7) Μιχαήλ Μιχαλόπουλος του Δήμου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

  8) Σοφία Διπλοΐδου του Φωτίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

  9) Χαρίκλεια Χοβαρδά του Θεοδοσίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

  Οι αρμοδιότητες

  Υπενθυμίζεται πως η διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής και της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, που συστάθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ενώ έλυσε και το γόρδιο δεσμό της αντικατάσταση της Ελένης Τουλουπάκη. Η εισαγγελική λειτουργός που έχει δεχτεί νομικά και δικαστικά (δίωξη) πυρά για χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μιλάει για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της. Δεν είχε υποβάλει όμως δήλωση αποχής από τα καθήκοντά της, ενώ μόλις την περασμένη Τρίτη παρήγγειλε τη δίωξη στελεχών της Novartis και γιατρών , σε μια υπόθεση όμως που και η ίδια είναι ελεγχόμενη.

  Αντικατάσταση

  Η κυβέρνηση με βάση τα δεδομένα αλλά και όσα έχουν κατά καιρούς εισηγηθεί και δικαστικές ενώσεις προχώρησε σε ένα σχέδιο που είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Την ενοποίηση των δυο εισαγγελιών, που – εν προκειμένω- πέραν της προγραμματικής δέσμευσης, βοηθάει και την "θεσμική" αποχώρηση της κας Τουλουπάκη. Μαζί με εκείνη θα αποχωρήσει και ο οικονομικός εισαγγελέας κος Μπαρδάκης, ο οποίος όμως επελέγη με απόλυτη πλειοψηφία ως επικεφαλής του νέου υπερτμήματος.

  Υπερ- τμήμα

  Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο λειτουργίας του νέου υπερτμήματος, επεξεργάστηκε και πρότεινε ο υψηλού κύρους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης

  Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα λειτουργεί ειδικό υπερ- τμήμα αποκλειστικής απασχόλησης εντός της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και επαφίεται "στις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτής". Θα έχει δε αρμοδιότητα για τέτοιες περιπτώσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια. Ούτε ανεξάρτητο τμήμα δηλαδή , ούτε αυτοκέφαλο. Εκεί ο επικεφαλής θα ορίζεται ο αρχαιότερος από τους 4 εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών που τοποθετούνται για θητεία τριών (3) ετών, με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους.

  Την επιλογή θα κάνει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προτάσεις να γίνονται όλες οι επιλογές από την Ολομέλεια των Εισαγγελέων Εφετών. Επιλογή Ολομέλειας (των Πρωτοδικών) θα είναι όμως έξι (6) εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών, από τους οποίους οι πέντε (5) επιλέγονται από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ο ένας ή δυο από την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, και θα συνεπικουρούν τους εισαγγελείς. Επίσης δίδεται δικαίωμα να επιλεγεί εισαγγελέας- επικεφαλής και εκτός Αθηνών, ο οποίος θα μετατεθεί στην Αθήνα.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ