Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 07:42

  Γιατί ο Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο Νίκος Παππάς ακόμα και για δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων

  Γιατί ο Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο Νίκος Παππάς ακόμα και για δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ευθείες βολές ακόμα και για δωροληψία πολιτικών προσώπων εξαπολύει ο Χρ. Καλογρίτσας κατά του Νίκου Παππά, προκαλώντας εκ νέου πολιτικό σεισμό.

  Ο αποκαλούμενος κόκκινος εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας ζητεί να διερευνηθεί ο πρωην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για δωροληψία σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Περιγράφει μάλιστα ένα- ένα  τα αδικήματα σε ειδικό κεφαλαιο με τιτλο "Ερευνητέες πράξεις πολιτικών προσώπων": Μιλάει για "δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου".

  Πώς το αιτιολογεί

  Στο υπόμνημά του αναφέρει πως : "….Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 159 ΠΚ §§  1,2: "Ο Πρωθυπουργός, το μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός, ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης ή ο δήμαρχος, που ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, "οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα"  ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, ως αντάλλαγμα για ενέργεια του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρείται το μέλος της Βουλής, των συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιτροπών τους που σχετικά με κάποια εκλογή ή ψηφοφορία η οποία διενεργείται από τα ως άνω σώματα ή επιτροπές δέχεται την παροχή ή υπόσχεση "οποιασδήποτε φύσης αθέμιτου ωφελήματος" , για τον εαυτό του ή για άλλον, ή ζητεί τέτοιο ως αντάλλαγμα για να μη λάβει μέρος στην εκλογή ή ψηφοφορία, για να υποστηρίξει ορισμένο θέμα προς ψήφιση ή για να ψηφίσει με ορισμένο τρόπο."

  -Η αντικειμενική υπόσταση του εν λόγω αδικήματος απαιτεί α) την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, του μέλους της κυβέρνησης, του υφυπουργού, του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη ή του δημάρχου, β) απαίτηση ή λήψη οποιασδήποτε φύσης αθέμιτου ωφελήματος ή αποδοχή της υπόσχεσης παροχής τέτοιου ωφελήματος, γ) άμεσα ή μέσω τρίτου, δ) για τον εαυτό του ή για άλλον, ε) ως αντάλλαγμα για ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, στ) που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Υποκειμενικά απαιτείται δόλος του δράστη.

  -Συνεπώς, πρέπει να  ερευνηθεί η συγκρότηση  της αντικειμενικής υπόστασης του ως άνω αδικήματος, καθώς το σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς είχε ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που  εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού. Κατά συνέπεια, είναι άμεσα ερευνητέα η θεμελίωση "αθέμιτου  ωφελήματος" κατά  την έννοια  της άνω  διάταξης του άρθρου 159 ΠΚ, το οποίο όπως  επανειλημμένα έχει κριθεί νομολογιακά δεν είναι αναγκαίο  να  είναι χρηματικό.

  Το "σχέδιο"

  Ο Χρ. Καλογρίτσας σε νέο 18σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στις αρχές, εξιστορεί πως στον διαγωνισμό του 2016, ο Νίκος Παππάς, τον τοποθέτησε, όπως λέει, μπροστινό για να δημιουργηθεί ένα ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΑΝΕΛ με χρήματα των Λιβανέζων της  εταιρίας CCC: "…Ο Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμιξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή  όλα τα εμπλεκόμενα  μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις" αναφέρει και μιλάει για "εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε ο πρωην υπουργός και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης". Του χρεώνει δηλαδή πως "οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως "μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Οταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ. ο υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες".

  Το "πολύ Κύριε ελέησον"

  Για ξαναζεσταμένο φαγητό μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως "για άλλη μια φορά επαναφέρουν το ξαναζεσταμένο φαγητό του σίριαλ Καλογρίτσα. Ωστόσο, θα άξιζε να σκεφτούν κάποιο νέο σενάριο επιστημονικής φαντασίας για το επόμενο διάστημα. Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς. ΥΓ: Όχι ο Νίκος Παππάς...".

  Παραγραφή

  Ο επιχειρηματίας με το υπόμνημα ζητεί να εξεταστεί ακόμα ένας μάρτυρας στην υπόθεση. Αμεσως μετά το πιθανότερο είναι η δικογραφία να καταλήξει στη Βουλή, με την προθεσμία της παραγραφής πάντως να τρέχει αφού ολοκληρώνεται με τη διενέργεια των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ