Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Ιαν-2021 10:39

  To σχέδιο για αποπληρωμή οφειλών του e-ΕΦΚΑ στον "κουμπαρά" του Α.Κ.Α.ΓΕ.

  To σχέδιο για αποπληρωμή οφειλών του e-ΕΦΚΑ στον "κουμπαρά" του Α.Κ.Α.ΓΕ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην απόδοση  μέρος των  εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων στον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προχώρησε η διοίκηση του e- ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

  Συγκεκριμένα, ο e-ΕΦΚΑ κατέβαλε στον εν λόγω "κουμπαρά", όπου συγκεντρώνονται (αφού παρακρατηθούν πρώτα από τον e-ΕΦΚΑ) οι εισφορές επί κύριων και επικουρικών συντάξεων, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. 

  Έτσι, μείωσε κατά αντίστοιχο ποσό την οφειλή του στον ΑΚΑΓΕ. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, το ποσό που όφειλαν τα ταμεία (πριν ενταχθούν στον ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017) είχε ανέλθει στα 932 εκατ. ευρώ.

  Mε άλλα λόγια, τα τέως ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλπ) ενώ παρακρατούσαν τις εισφορές αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ δεν τις απέδιδαν άμεσα, τουλάχιστον, στο σύνολο τους, στον εν λόγω "κουμπαρά", με συνέπεια να συσσωρευτούν οφειλές προς αυτόν.  

  Υπενθυμίζεται πως  το 2008 ιδρύθηκε το "Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών"(ΑΚΑΓΕ),με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικών, για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ),από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά, για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.

  Επίσης,  από την 1η Αυγούστου 2010  θεσπίστηκε  Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ)  και σκοπός του είναι η κάλυψη ελλειμμάτων των Κλάδων Κύριας Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης έως   31.12.2018,  καθώς και η χρηματοδότηση του Προγράμματος "Πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων".

  Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης  από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης(Φ.Κ.Α.). Μετά, μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2019,  τα ποσά της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων μεταφέρονται στο ΑΚΑΓΕ και αποτελούν έσοδό του.

  Εξάλλου, από  1η Σεπτεμβρίου 2011 θεσπίστηκε Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία τηρείται σε λογαριασμό με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, στο ΑΚΑΓΕ.

  Η Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων των φορέων επικουρικής ασφάλισης χορηγούν επικουρικές συντάξεις, δυνάμει ασφάλισης η οποία έχει χωρίσει σε υποκατάσταση υποχρεωτικής ασφάλισης σε Φ.Κ.Α.. Η εισφορά υπολογίζεται στο συνολικό ποσό της σύνταξης. Μετά την  1η Σεπτεμβρίου 2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο ΑΚΑΓΕ  και αποτελούν έσοδό του.

  Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, οι εισπράξεις από τις εισφορές αλληλεγγύης υπέρ των συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 247 εκατ. ευρώ από τις κύριες συντάξεις και στα 147 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις. Συνολικά, δηλαδή θα ανέλθουν στα 394 εκατ. ευρώ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ