Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 08:05

  Πικραμμένος – Γεωργιάδης στον Άρειο Πάγο για την Novartis

  Πικραμμένος – Γεωργιάδης στον Άρειο Πάγο για την Novartis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Παν. Πικραμμένος καταθέτει στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά την υπόθεση Novartis, μετά την άσκηση από την Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

  Ο κ. Πικραμμένος, είναι ένα πρόσωπο που συμβολίζει εν πολλοίς τα όσα έγιναν στην υπόθεση Novartis, από την αποστολή της υπόθεσης στη Βουλής με ελεγχόμενα 10 κεντρικά πολιτικά πρόσωπα μέχρι την πλήρη ανατροπή της μετά τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

  Είναι άλλωστε η συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του στη Βουλή που είχε προκαλέσει σοκ στο πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς ο πρώην ανώτατος δικαστής ειχε βρεθεί σε αυτή τη θέση χωρίς, όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια, ουδένα στοιχείο να τον βαρύνει.

  Ο κ. Πικραμμένος άκουσε μετά από καιρό, όπως και το πανελλήνιο, για την αρχειοθέτηση της υπόθεσής του, και τώρα μετά την ανατροπή της υπόθεσης με βάση όσα έγιναν δεκτά από την προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, καλείται ως μάρτυρας- "κατήγορος” να αναδείξει στοιχεία του πολύκροτου δικαστικού- πολιτικού θρίλερ.

  Η κατάθεση Γεωργιάδη

  Αμέσως μετά θα καταθέσει ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόσα χρόνια μετά την εκκίνηση της υπόθεσης δεν Έχει λάβει ακόμα την απάντηση της Δικαιοσύνης για την οριστική απεμπλοκή του στην υπόθεση. Η καθυστέρηση είναι μεγάλη και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε καταγγείλει κατ΄επανάληψη το γεγονός, ενώ εξ αρχής είχε αναφερθεί σε "σκευωρία” στρεφόμενος στη Δικαιοσύνη.

  Μάλιστα μετά την παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη είχε πεί πως "δικαιωμένος θα είμαι όταν θα δω τους σκευωρούς να μπαίνουν φυλακή", ενώ ανέφερε πως ποτέ δεν περίμενε ότι θα συναντούσε πολιτικούς αντιπάλους "που θα προσπαθούσαν να καταστρέφουν τις ζωές των αντιπάλων τους με ψέματα με προκατασκευασμένες κατηγορίες και με ‘’πιασμένους’’ εισαγγελείς".

  Η γνωμοδότηση

  Η επιτάχυνση της διαδικασίας (καθώς την Πέμπτη συνεχίζεται και η κατάθεση του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή και ήδη εξετάζονται τα πολιτικά πρόσωπα- καταγγέλλοντες) έρχεται τη στιγμή που έχει ξεσπάσει πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την διεκδίκηση αποζημίωσης από την Novartis.

  Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε πως αυτό δείχνει την ύπαρξη του σκανδάλου, με την κυβέρνηση να αντιτείνει πως αφενός η γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά αίτημα των συναρμόδιων υπουργών, πως εξ αρχής είχε γίνει επισήμανση για την ύπαρξη του φαρμακευτικού σκανδάλου και αφετέρου πως μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε τίποτα για να το ξεδιαλύνει.

  Την ίδια στιγμή επιβεβλημένη είναι κατά τον Δημήτρη Τσοβόλα, συνήγορο υπεράσπισης του Δημ. Παπαγγελόπουλου, η δήλωση παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στις έρευνες των εισαγγελικών αρχών για την υπόθεση της Novartis, προκειμένου να μην υπάρξει ζημία στα συμφέροντα του δημοσίου.

  Παράλληλα ο δικηγόρος στην δήλωση του υποστηρίζει ότι με την "γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ είναι πλέον φανερό ότι οι φωνές που ακούστηκαν στο άμεσο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει δήθεν σκάνδαλο NOVARTIS και ότι πρόκειται για σκευωρία, πέφτουν στο κενό και τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τη NOVARTIS και ΟΧΙ τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα".

  Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Τσοβόλα:

  "Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την 23.12.2020 ομόφωνα γνωμοδότησε μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.(ΕΟΠΠΥ, ΕΦΚΑ κλπ) μετά το περιεχόμενο και τα ομολογημένα πραγματικά περιστατικά που περιλαμβάνονται στην από 25-6-2020 Συμφωνία Αναστολή Δίωξης (Σ.Α.Δ) που υπογράφτηκε μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της εταιρείας NOVARTIS, μπορούν να ασκήσουν αγωγή κατά αυτής με αιτήματα την μη επανάληψη της προσβολής της προσωπικότητας του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ στο μέλλον, την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την συμπεριφορά των οργάνων και προστηθέντων της εταιρείας, αλλά και για ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ..

  Επίσης η ανωτέρω Ολομέλεια γνωμοδοτεί προς την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εξετάσει την δυνατότητα παράστασης του Δημοσίου ή και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. (ΕΟΠΥΥ, ΕΦΚΑ κλπ) για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες.

  Ακόμη η Ολομέλεια του Ν.Σ.Κ. προτείνει και ότι: "Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στη Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (Σ.Α.Δ) η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία, αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα, να εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από συμμετοχή της σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και εγγραφής της στον κατάλογο αποκλεισθέντων οικονομικών φορέων".

  Η ανωτέρω γνωμοδότηση είναι υποχρεωτική για την Κυβέρνηση και την Διοίκηση. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο άμεσα το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής για στήριξη των κατηγοριών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στις Εισαγγελικές και Ανακριτικές Αρχές, ώστε να μην βρεθούμε προ των εκπλήξεων του ενδεχόμενου κλεισίματος των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων που αυτό θα σημάνει την απώλεια του δικαιώματος διεκδίκησης από το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ των ανωτέρω αναφερομένων αποζημιώσεων.

  Γιατί οι ανωτέρω αξιώσεις προϋποθέτουν την θετική εξέλιξη των ποινικών υποθέσεων. Μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ είναι πλέον φανερό ότι οι φωνές που ακούστηκαν στο άμεσο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει δήθεν σκάνδαλο NOVARTIS και ότι πρόκειται για σκευωρία, πέφτουν στο κενό και τον μόνο που εξυπηρετούν είναι τη NOVARTIS και ΟΧΙ τα συμφέροντα του δημόσιου τομέα.

  Ας ελπίσουμε ότι τώρα το Δημόσιο θα ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, για να μην υπάρξει ζημιά στα συμφέροντα του δημόσιου τομέα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ