Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Ιαν-2021 08:48

  Επιφυλακή για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον "δείχνει" η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

  Επιφυλακή για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον "δείχνει" η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον- και παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εμβολιαστική διαδικασία- τα πράγματα θα είναι δύσκολα στο μέτωπο του κορονοϊού. Βασική αιτία, οι αναμενόμενες χαμηλές θερμοκρασίες που, όπως έχει δείξει η εμπειρία μέχρι στιγμής στο μέτωπο της πανδημίας, ευνοούν τη διασπορά. Τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού ανησυχούν επίσης τους ειδικούς λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που φαίνεται να εμφανίζουν.

  Και στην πτώση της θερμοκρασίας, και στη μετάλλαξη αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. "Η εξέλιξη της επιδημίας σε διεθνές επίπεδο, το γεγονός ότι βγαίνουμε από μία χρονικό περίοδο σχετικής χαλαρότητας, καθώς και ότι οι επόμενοι δύο μήνες αναμένονται να είναι ψυχρότεροι, μας δημιουργούν ιδιαίτερο προβληματισμό για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας" είπε χαρακτηριστικά.

  "Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι διαγνώσεις έχουν συμβεί σε περισσότερα από 40 κράτη. Κάτι σχετικά αναμενόμενο εξάλλου, καθότι το Λονδίνο στο οποίο είχε αυξηθεί η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι συγκοινωνιακός κόμβος. Οι ενδείξεις ότι πρόκειται για αυξημένης μεταδοτικότητας στέλεχος ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο ακριβής μηχανισμός της αυξημένης μεταδοτικότητας" συμπλήρωσε.

  Τα πρώτα σημάδια διασποράς από την εορταστική περίοδο

  Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση, δείχνουν τα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφεται μείωση περίπου 40% σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου στις ΜΕΘ, ενώ οι εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία έχουν υποχωρήσει κατά 60%.

  Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων εντός των τελευταίων 10 ημερών, δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μία πολύ ήπια αυξητική τάση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Η Θεσσαλονίκη δείχνει αντιθέτως ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

  Εντούτοις, ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων 25-35 ετών, που οφείλεται, όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι, και στην αυξημένη κινητικότητα της ομάδας αυτής κατά τη διάρκεια των γιορτών.

  Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 721 νέα κρούσματα, ενώ 386 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  Σήμα κινδύνου για την Αττική

  "Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες που είναι ανεξάρτητοι από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, όπως είναι οι νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρούμε μία μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα" τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής.

  vicky.kourlibini@capital.gr


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ