Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Δεκ-2020 08:29

  Δέκα μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί

  Εμβόλιο Pfizer
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κορονοϊού στη χώρα μας (υπενθυμίζεται πως ο ασθενής-μηδέν καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020, ενώ στις 12 Μαρτίου, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος άντρας, ήταν το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο) και ο κρατικός και υγειονομικός μηχανισμός ετοιμάζεται για να βάλει μπροστά τη μεγάλη επιχείρηση του εμβολιασμού, μετά και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech και κατόπιν της θετικής γνωμάτευσης που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (ΕΜΑ). 

  Οι ώρες για τον πρώτο εμβολιασμό στην Ελλάδα και την έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου με την ονομασία "Ελευθερία" μετρούν ήδη αντίστροφα.

  Οι πρώτες δόσεις ήρθαν στη χώρα στις 25 Δεκεμβρίου (πρόκειται για την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων). Οι εμβολιασμοί ξεκινούν σήμερα (27 Δεκεμβρίου). Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο θα είναι μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος, μια κίνηση συμβολικής σημασίας. Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, όπως έχει δηλώσει, θα είναι ο πρωθυπουργός, που θα λάβει το εμβόλιο στο νοσοκομείο "Αττικόν” στις 14:30.

  Το χρονοδιάγραμμα αναλυτικά:

  - Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

  - Την επόμενη ημέρα θα γίνει η διανομή προς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

  - Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα έχει παραληφθεί, εκτός απροόπτου, η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech, 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον ελληνικό πληθυσμό, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει από την Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

  Στόχος είναι  στις αρχές του καλοκαιριού του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία, που είναι σημαντική για να μπει φρένο στη μετάδοση της πανδημίας. Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, αρχικά θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Οι επόμενοι που προβλέπεται να αρχίσουν τον εμβολιασμό, είναι οι άνω των 85 ετών.

  Το πράσινο φως

  Στην ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι ολοκλήρωσε την αυστηρή αξιολόγησή του για τον εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πλέον είναι διαθέσιμα επαρκή αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ως εκ τούτου συστήνει επισήμως τη χορήγηση υπό όρους άδειας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον EMA, μια πολύ μεγάλη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου COVID19 σε άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω.

  Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν περίπου 44.000 άτομα συνολικά. Οι μισοί έλαβαν το εμβόλιο και οι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο, ενώ οι εθελοντές δεν ήξεραν εάν έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo.

  Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε βάσει των αποτελεσμάτων επί περισσότερων των 36.000 ατόμων ηλικίας από 16 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων ατόμων άνω των 75 ετών) που δεν είχαν κανένα σημάδι προηγούμενης λοίμωξης. Η μελέτη έδειξε μείωση κατά 95% στον αριθμό των συμπτωματικών περιστατικών COVID-19 στα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο (8 περιπτώσεις επί συνόλου 18.198 εμφάνισαν συμπτώματα COVID-19) σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (162 περιπτώσεις επί συνόλου 18.325 εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου). Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο εμφάνισε 95% αποτελεσματικότητα στην κλινική δοκιμή.

  Τα εμβόλια που έρχονται

  Όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα αποσταλούν 12,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το τέλος του χρόνου. Δεδομένου πως απαιτούνται δύο δόσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων, οι αρχικές παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αρκετές για τον εμβολιασμό 6,25 εκατομμυρίων ανθρώπων.

  Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με διαφορετικές εταιρείες για να διαμορφώσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων. Έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με τις AstraZeneca (400 εκατ. δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατ. δόσεις), Johnson and Johnson (400 εκατ. δόσεις), BioNTech-Pfizer (300 εκατ. δόσεις), CureVac (405 εκατ. δόσεις) και Moderna (160 εκατ. δόσεις). Έχει επίσης ολοκληρώσει τις διερευνητικές συνομιλίες με τη Novavax για την αγορά έως 200 εκατ. δόσεων. Συνολικά η Κομισιόν έχει διασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 2 δισ. δόσεις.

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έτσι μπορεί να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Δωρεάν και μη υποχρεωτικό

  Το εμβόλιο για την COVID-19 θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τοποθετηθεί σχετικά, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί, εκτός από συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να εξηγηθούν καλύτερα τα "οφέλη" των εμβολίων παρά να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

  Τι θα γίνει όμως όταν δοθεί η έγκριση και κυκλοφορήσουν εμβόλια περισσότερων φαρμακευτικών; Όπως έχει υπογραμμιστεί από το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής, όπως άλλωστε συμβαίνει με το αντιγριπικό εμβόλιο. Τα εμβόλια του κορονοϊού θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο και δεν θα υπάρχει επιλογή.

  Παγκόσμια ανησυχία από τη μετάλλαξη 

  Και ενώ η Ευρώπη υποδέχεται τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του ιού που αρχικά εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης στη Δανία και την Ολλανδία. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν έχουν απόδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί βαρύτερη ασθένεια στους ανθρώπους ή ότι είναι πιο θανατηφόρος από τα υπάρχοντα στελέχη της COVID-19, αν και φαίνεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01 φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι στο σύνολο της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα.

  Σε κάθε περίπτωση, ήδη η BioNTech έχει γνωστοποιήσει πως σε θέση να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού.

  Τα εμβολιαστικά κέντρα, η εφοδιαστική διαδικασία, ο τρόπος των ραντεβού

  Ο εμβολιασμός γίνεται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που έχουν αναπτυχθεί και στις 65 κινητές μονάδες. Οι κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Θα είναι μία ξεχωριστή διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα (εκτός Κυριακής). 

  Συγκεκριμένα στην Αττική θα λειτουργήσουν 245 κέντρα, στον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου (2η Υγειονομική Περιφέρεια) 135, στη Μακεδονία-Θεσσαλονίκη 123, στην Αν. Μακεδονία-Θράκη 129, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα 144, στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά 176 και στην Κρήτη θα λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τα κέντρα υγείας που διαθέτει η κάθε περιοχή, ενώ θα διαμορφωθούν και άλλοι υγειονομικοί χώροι.

  Τα ψυγεία αποθήκευσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχουν φτάσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορούν να χωρέσουν 80 χιλιάδες δόσεις εμβολίου σε θερμοκρασία -70° Κελσίου. Από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται άμεσα, λόγω της μικρής αυτής διάρκειας ζωής.

  Τον συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει επίσης στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές και στα ακριτικά νησιά. Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

  Στα εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχει ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο. Οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη. 

  Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να κλείνει ραντεβού κάποιος πολίτης είναι είτε μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr (οι πολίτες θα μπορούν εκεί να αντλούν πληροφορίες και για τον εμβολιασμό), είτε μέσω φυσικών καναλιών, όπως παραδείγματος χάριν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους ή στα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη. Όσοι έχουν ενεργοποιήσει ήδη την άυλη συνταγογράφηση, θα δεχτούν ένα SMS στο κινητό τους ή ένα email όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός με προκαθορισμένο ραντεβού. Εφόσον δεχθούν τον εμβολιασμό, θα καθοριστεί ημέρα και τόπος του εμβολιασμού. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ