Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Δεκ-2020 14:32

  Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο από το νέο στέλεχος του κορονοϊού- Σε "καραντίνα" η Βρετανία

  Βρετανία: Πάνω από 1.000 θάνατοι για τέταρτη διαδοχική μέρα και 59.937 κρούσματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:11

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να "ενισχύσουν τους ελέγχους τους" λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, επισήμανε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

  Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και ένα κρούσμα στην Ολλανδία και στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να "ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας" του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

  Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των "προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική", η μετάλλαξη "θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων", σύμφωνα πάντα με "προκαταρκτικές πληροφορίες".

  Αντιθέτως, δεν υπάρχει "καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου", ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια "σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης", τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

  "Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης", υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

  Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει "σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις".

  Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, "διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη", ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται "N501Y".

  Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη "N501Y" ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.

  Η χώρα "διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση", υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

  Η προειδοποίηση του ΠΟΥ έρχεται λίγο μετά από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ματ Χάνκοκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο Λονδίνο και στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές".

  Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά την ανακοίνωση των μέτρων "επιπέδου 4”, αναφέρθηκε και αυτός στον εντοπισμό ενός νέου στελέχους του κορονοϊού, "όχι περισσότερο επικίνδυνου, αλλά πιο μεταδοτικού".

  Υπό διερεύνηση η ανθεκτικότητα του νέου στελέχους στα εμβόλια

  Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια, όπως φαίνεται να ενημέρωσαν επιστήμονες τους Βρετανούς πολιτικούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. 

  Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη, όπως συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παρόλο που εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτικό - όπως είχε σημειώσει χθες στις ανακοινώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

  Βάζουν σε "καραντίνα” τη Βρετανία

  Η είδηση της ύπαρξης του νέου "βρετανικού” στελέχους του κορονοϊού χτύπησε άμεσα συναγερμό σε πολλές χώρες, που η μία μετά την άλλη αρχίζουν να διακόπτουν τις πτήσεις και τα δρομολόγια τρένων από την Βρετανία. Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

  Η ολλανδική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας "συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο".

  Το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις προσγείωσης σε πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, και αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισχύουν ήδη αυστηροί όροι, καθώς η Βρετανία θεωρείται στην Αυστρία κράτος με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, για το λόγο αυτό υπάρχει υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί από τις δέκα στις πέντε ημέρες, έπειτα από αρνητικό τεστ, το νωρίτερο μετά την πέμπτη ημέρα.

  Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Συγκεκριμένα η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα όλες τις μετακινήσεις ατόμων, "περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο". "Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο", διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.

  Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

  Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Η Βουλγαρία διακόπτει απο τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποτραπεί η είσοδος του στελέχους του ιού στο οποίο αναφέρονται οι βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αρχικά, το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει να επιβάλει καραντίνα 10 ημερών στα άτομα που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έπειτα από σέσκεψη αποφασίσθηκε να διακοπούν οι πτήσεις.

  Στην λίστα των χωρών που διακόπτουν τις πτήσεις από την Βρετανία προστέθηκε και η Ιταλία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει και η Ιρλανδία ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους επιβάτες που προέρχονται από την Βρετανία.

  Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα "τουλάχιστον" 48 ωρών από τα μεσάνυχτα εξαιτίας της κυκλοφορίας του στελέχους του κορονοϊού που εντόπισαν οι βρετανικές αρχές και θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.

  "Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες", ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.

  Επικοινωνία Μέρκελ-Μακρόν για τη νέα μετάλλαξη

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

  Ευρωπαϊκό συντονισμό ζητά η Ισπανία

  Η Ισπανία ζήτησε από τις Βρυξέλλες μια "συντονισμένη" απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

  "Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μέσω του συντονισμού αποφεύγοντας μονομερή μέτρα", επισημαίνει η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου κι ενώ η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι αναστέλλουν τις πτήσεις.

  Με πληροφορίες από AFP, New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  *Διαβάστε ακόμα:

  * Βρετανία: Το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι εκτός ελέγχου

  *Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά το νέο στέλεχος του κορονοϊού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ