Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 12:28

  Α. Γεωργιάδης: Πρώτα θα ανοίξουν παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, κομμωτήρια

  Α. Γεωργιάδης: Πρώτα θα ανοίξουν παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, κομμωτήρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.38

  Μεταξύ των πρώτων καταστημάτων λιανικής πώλησης που θα ανοίξουν, θα είναι τα βιβλιοπωλεία, επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα.  Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, στην πρώτη ταχύτητα των καταστημάτων που θα ανοίξουν, θα είναι αυτά που πωλούν παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, καθώς και τα κομμωτήρια.

  Ο υπουργός, ανέφερε ότι εξετάστηκε η δυνατότητα να ανοίξουν νωρίτερα τα βιβλιοπωλεία, ωστόσο, οι ειδικοί είχαν διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαλε στη μείωση της κοινωνικής κινητικότητας, με δεδομένο ότι ο αριθμός των βιβλιοπωλείων υπερβαίνει τα 1.400 συνολικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

  Στην παρατήρηση του κ. Μουζάλα, ότι τα μικρά συνοικιακά βιβλιοπωλεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πάρα πολλά βιβλιοπωλεία πούλησαν μέσω διαδικτύου, ενώ υπενθύμισε ότι έως το τέλος του χρόνου, θα ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, που θα επιδοτεί τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να φτιάξουν ιστοσελίδες για να κάνουν πωλήσεις με επαγγελματικό τρόπο. 

  "Εμένα με λέγατε τηλεβιβλιοπώλη"

  Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε δηκτικά ότι "χαίρομαι πάρα πολύ που αναγνωρίζετε την αξία του βιβλίου. Το να κάνετε σε εμένα αυτήν την ερώτηση σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης δικαίωσης. Ξέρετε γιατί; Γιατί έχω περάσει τη μισή μου πολιτική διαδρομή, κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να με λέει "τηλεβιβλιοπώλη", θεωρώντας ότι το να πουλάει κάποιος βιβλία από την τηλεόραση είναι κάποιου είδους έγκλημα και κάποιου είδους σκουπίδι. Αυτόν τον σεβασμό που δείξατε για τα βιβλία δεν τον μαθαίνετε και στον κ. Τσίπρα, μήπως διαβάσει και κανένα; Χαίρομαι, λοιπόν, πάρα πολύ για όσα είπατε. Προφανώς το βιβλίο είναι πολύ σπουδαίο και προφανώς το σεβόμαστε.

  Εγώ ο ίδιος, κύριε Πρόεδρε, έχω μεγαλώσει μέσα στα βιβλία. Όλη μου η δουλειά είναι τα βιβλία. Λέτε να μην το ξέρω; Ή λέτε να είχαμε καμιά ιδιαίτερη ευχαρίστηση να κλείσουμε όλες τις επιχειρήσεις και τις μικρές -εγώ θα πω και τις μεγάλες- και να προκαλέσουμε τόσο μεγάλη ζημία στους ανθρώπους;

  Εσείς πρώτα απ’ όλα ως γιατρός καλώς γνωρίζετε ότι τα μέτρα της καραντίνας ελήφθησαν κατόπιν υποδείξεων των συναδέλφων σας γιατρών. Δεν ελήφθησαν κατόπιν αποφάσεως της Κυβέρνησης. Δεν είναι η πολιτική μας να κλείνουμε τα καταστήματα. Λόγω του ιού, ακούσαμε τις συμβουλές των ειδικών.

  "Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη", επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι 37 χώρες που βρίσκονται σε lockdown, έχουν τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά. "Τα μικρά βιβλιοπωλεία είναι χώροι ελεγχόμενοι και οι άνθρωποι που τα επισκέπτονται είναι πειθαρχημένοι", πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση.

  Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεράσει από τη μια την ανάγκη να πέσουν τα κρούσματα του κορονοϊού και να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ και, από την άλλη, να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς το εμπόριο.

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ