Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 08:24

  Η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει "σπάσιμο" στα 4 του Πρωτοδικείου Αθηνών

  Η Επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει "σπάσιμο" στα 4 του Πρωτοδικείου Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σπάσιμο σε μικρότερα (πιθανόν 4) Πρωτοδικεία εντός της Αττικής, του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών, προτείνει η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Πισσαρίδη για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας στον τομέα της Δικαιοσύνης.

  Πρόκειται για ένα θέμα που θέτει ένα κομβικό πρόβλημα, αυτό της υπερσυγκεντρωσης δικαστηριακής ύλης σε ένα δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα όταν είχε τεθεί στο παρελθόν είχε προκαλέσει πόλεμο εντός της Δικαιοσύνης.

  Η πρόταση για το σπάσιμο του Πρωτοδικείου Αθηνών, όταν είχε υποβληθεί το 2018 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή είχε προκαλέσει "πόλεμο" με δικηγόρους και δικαστικές ενώσεις. Μάλιστα λέγεται πως αυτή ήταν μια από τις αιτίες για τις οποίες απομακρύνθηκε από τη θέση του ο κ. Κοντονής.

  Τι αναφέρει

  Η πρόταση της Επιτροπής αφορά το σπάσιμο του "υδροκέφαλου" Πρωτοδικείου Αθηνών σε επιμέρους δικαστικές οντότητες εντός Αττικής (π.χ σε τέσσερα περιφερειακά Πρωτοδικεία) και συγχώνευση άλλων στην επαρχία με γνώμονα το 1 Πρωτοδικείο ανά νομό, 1 Εφετείο ανά περιφέρεια.

  Η έκθεση για τα Περιφερειακά Δικαστήρια

   Χαρακτηριστικά η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει:  

  "…Η αποτελεσματικότερη οργάνωση του δικαστικού συστήματος απαιτεί και τον επανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη της χώρας. Υπάρχουν επεξεργασμένες προτάσεις για το θέμα αυτό.

  Η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων είναι επίσης προβληματική. Δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές της ελληνικής επαρχίας που θα πρέπει να συγχωνευτούν σε μεγαλύτερες μονάδες, καθώς το όφελος της διακριτής τους ύπαρξης είναι μικρό σε σχέση με το κόστος για τον φορολογούμενο. Τα δικαστήρια αυτά συχνά υπολειτουργούν.

  Δικαστήρια σε γεωγραφικά κοντινές περιοχές στην ελληνική επαρχία είναι σκόπιμο να συγχωνευθούν σε μεγαλύτερες μονάδες. Ενδεικτικά, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα πρέπει να υπάρχει ένα πρωτοδικείο ανά νομό και ένα εφετείο ανά περιφέρεια".

  Για το Πρωτοδικείο Αθηνών

  Ξεκάθαρη είναι επίσης η πρόταση για το Πρωτοδικείο Αθηνών:

  "…Αντίστροφα, δικαστήρια όπως το Πρωτοδικείο Αθηνών που διαχειρίζεται πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων θα μπορούσαν να διαιρεθούν σε μικρότερες μονάδες".

  Εκπαίδευση στους προϊσταμένους

  Η έκθεση προτείνει επίσης τη ρηξικέλευθη διαδικασία της κατάρτισης με ειδικά προγράμματα για τους επικεφαλής των δικαστηρίων ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διοικητικές θέσεις τους. Όπως επίσης και έναν διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης των δικαστών:

  "…Η αξιολόγηση θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο βάθος και να αφορά όλους τους βαθμούς. Οι αξιολογητές θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί με εισήγηση των αξιολογούμενων. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ποσοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. μέσος χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων, ποσοστό ανατροπής αποφάσεων στον επόμενο βαθμό), καθώς και ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. βαθμός δυσκολίας των υποθέσεων). Η συμμετοχή σε δραστηριότητες κατάρτισης θα μπορούσε επίσης να λαμβάνεται υπόψη. Για την εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις που περιλαμβάνουν διοικητικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εξετάζονται και παράγοντες που αφορούν τις διοικητικές ικανότητες. Εναλλακτικά, μια ολιγόμηνη κατάρτιση σε διοικητικές δεξιότητες θα μπορούσε να παρέχεται σε δικαστές που έχουν εκλεγεί σε θέσεις προέδρων δικαστηρίων".

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ