Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 07:51

  Σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών προχώρησε το υπ. Υγείας

  Σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών προχώρησε το υπ. Υγείας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:06

  Την αναγκαστική δέσμευση προς χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της Γενικής Κλινική "Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός" που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κα της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία σθενών covid-19, κάτι που αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

  Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

  Σε σχετική του ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας ανέφερε νωρίτερα τα εξής:

  "Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

  Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

  Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. 

  Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

  Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ".

  Χθες το βράδυ εξάλλου στις 21:00, εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχε δώσει το υπ. Υγείας στους ιδιοκτήτες κλινικών.

  Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ρεπορτάζ του το Capital.gr:

  "Όχι" ήταν η απάντηση των κλινικαρχών στο τελεσίγραφο που τους επέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας, το οποίο τους ζήτησε διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών σε κλινικές της Θεσσαλονίκης.

  Μετά την αρνητική απάντηση, τρεις ιδιωτικές κλινικές στη συμπρωτεύουσα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, οδηγούνται προς επίταξη.

  Η αρνητική απάντηση των κλινικαρχών στηρίχθηκε, κατά το ρεπορτάζ, στο γεγονός ότι δεν μπορούν να νοσηλεύονται στην ίδια υποδομή ασθενείς με Covid και χωρίς Covid.

  Με έγγραφό του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει νωρίτερα από τις κλινικές της Θεσσαλονίκης την διάθεση των 200 κλινών σε εθελοντική βάση.

  Διαβάστε ακόμη:

  Σαραφιανός: Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές αρνηθήκαμε να δώσουμε 200 κλίνες για covid ασθενείς

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ