Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Νοε-2020 07:39

  Και συνταξιούχοι γιατροί επιστρατεύονται στα νοσοκομεία

  ΕΚΑΒ κορονοϊός 16.11.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Και συνταξιούχοι γιατροί επιστρατεύονται προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία μπροστά στη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και κυρίως λόγω όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Σημειώνεται πως στη διάθεση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης έχουν τεθεί τόσο ιδιώτες γιατροί, όσο και ιδιωτικές δομές υγείας.
   
  Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορούν να εντάσσονται στο δυναμικό των νοσοκομείων συνταξιούχοι ιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων, και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την απασχόλησή τους συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, για χρονικό διάστημα μέχρι και το τέλος Ιουνίου του2021, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για παράταση της διάρκειας απασχόλησης για ακόμη ένα εξάμηνο, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

  Η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται όλο και μεγαλύτερη, κάτι που είχαν άλλωστε προβλέψει οι λοιμωξιολόγοι, που έλεγαν πως οι εισαγωγές θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και αυτή την εβδομάδα, μέχρι να αρχίσει να φαίνεται η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων. Κατά την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ, 443 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

  Η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, μαζί με την προσθήκη νέων κλινών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποτελούν προτεραιότητα για την Αριστοτέλους.  Μέχρι τις 31/12/2020 δύναται να προσλαμβάνεται για ένα έτος, επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό βοηθητικό και πάσης φύσεως προσωπικό με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Οι προσλήψεις θα γίνουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας , στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

  Επίταξη ιδιωτών γιατρών

  Την ίδια ώρα, δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας. Για την απασχόληση του προσερχόμενου προς ανάληψη υπηρεσίας ιατρικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα, συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης, με τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Στη σύμβαση αναφέρονται ρητά η διάρκεια απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης του ιδιώτη ιατρού, που καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση. Η διάρκεια απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31/12/2021, όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία.
   
  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ