Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Νοε-2020 07:41

  Προχωρά η ψηφιακή αναβάθμιση του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων

  Προχωρά η ψηφιακή αναβάθμιση του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης, που αναμένεται να οδηγήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Διοικητικά Δικαστήρια στη ψηφιακή εποχή.

  Τα τεύχη δημοπράτησης των δύο διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 εκατ. ευρώ, τέθηκαν σε διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξή τους.

  Βασικός σκοπός του έργου είναι η ψηφιακή αναβάθμιση και επέκταση του συνόλου του υφισταμένου συστήματος διαχείρισης, προκειμένου το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Διοικητικά Δικαστήρια να λειτουργούν με έγγραφα σε ψηφιακή μορφή ως προς όλες τις διαδικασίες τους (δικαστικές υποθέσεις, επιδόσεις, διοίκηση δικαιοσύνης, μητρώα, επιθεώρηση, χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, διαλειτουργικότητα με εφαρμογές της Διοίκησης, των ΟΤΑ  και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα κ.λπ.).

  Οι παραπάνω λειτουργίες είναι απαραίτητες, καθώς όπως αναφέρεται στο σχέδιο προκήρυξης, με τις υφιστάμενες υποδομές και εφαρμογές οι απαιτήσεις του νόμου  και της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής δεν μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως. Και αυτό διότι το σύστημα καλύπτει συγκεκριμένες  ανάγκες με βάση τον σχεδιασμό του την περίοδο 2013-2014, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονταν η διεξαγωγή της δίκης με έγγραφα σε ψηφιακή μορφή και η διεκπεραίωση με τον ίδιο τρόπο όλων των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης.

  Ειδικότερα, το υφιστάμενο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ ΔΔ)  καλύπτει σήμερα τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας, και όλων των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (9 Διοικητικών Εφετείων και 30 Διοικητικών Πρωτοδικείων) ως προς τις δικαστικές τους υποθέσεις και την πρωτοκόλληση των λοιπών εγγράφων.

  Το σύστημα, όμως, δεν περιλαμβάνει πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία. Το τελευταίο διάστημα προβλέφθηκε, σε συνεργασία με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων τ, η ηλεκτρονική κατάθεση στο ΟΣΔΔΥ ΔΔ μόνο των εισαγωγικών δικογράφων. Ήδη, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γίνεται προσπάθεια, με πρόσθετες βελτιώσεις,  η διαδικασία να περιλάβει και  όλα τα λοιπά δικόγραφα έως τις αρχές του 2021.

  Επιπλέον,  στο έργο περιλαμβάνεται η εισαγωγή ή και η περαιτέρω αξιοποίηση νέων εφαρμογών και τεχνολογιών (ιδιωτικού cloud, τεχνητής νοημοσύνης (ΒΙ) κ.ά.), οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιταχύνουν την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης.

  Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων θα καταστεί υποχρεωτική για τις διοικητικές δίκες από την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά παραμένει προαιρετική για τα αστικά και ποινικά δικαστήρια. Το έργο της αναβάθμισης του συστήματος διαχείρισης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών από την ανάθεσή του.

  kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ