Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 18:27

  Β. Κικίλιας: Παρά τον κορονοϊό καμία αναμονή για ΜΕΘ - Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη

  Β. Κικίλιας: Παρά τον κορονοϊό καμία αναμονή για ΜΕΘ - Στο 32% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:59

  Παρά την πανδημία του κορονοϊού, αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχει αναμονή ασθενών για εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι εδώ και 10 μήνες όλοι οι άνθρωποι της Υγείας αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία, έχοντας επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με επαγγελματίες υγείας, φτάνοντας τον Νοέμβριο τους 100.984 από 88.690 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

  Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, από 557 που ήταν τον Ιούλιο του 2019 σε 1.082 τον Νοέμβριο του 2020, ενώ θα δημιουργηθούν επιπλέον 234 ΜΕΘ έως το τέλος του έτους.

  Έτσι, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια στο ΕΣΥ τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές ασθενών για ΜΕΘ, σήμερα και παρά την πανδημία του κορονοϊού που έχει αυξήσει σημαντικά τις ανάγκες δεν υπάρχει αναμονή.

  Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ 4.590 απλές κλίνες κορονοϊού στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων οι 1.116 στην Αττική και 685 στη Μακεδονία.

  Ο υπουργός Υγείας σημείωσε επίσης ότι και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμμετέχουν στη "μάχη” κατά του κορονοϊού, με 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με Covid-19.

  Όπως πρόσθεσε δε, η συνεισφορά τους είναι πολύ σημαντική, αφού στις εν λόγω μονάδες, πέραν των υπηρεσιών που παρέχονται, διεξάγεται και το 30,03% των τεστ για κορονοϊό, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

  Σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 2 εκατ. τεστ PCR και rapid, με τον αριθμό των διενεργούμενων ελέγχων που πραγματοποιούνται να έχει αυξηθεί από από τους 982 ανά ημέρα τον Μάρτιο, σε 11.366 τον Αύγουστο και σε 22.492 ελέγχους ανά ημέρα τον Νοέμβριο.

  Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε επίσης τον ρόλο των 500 Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, που έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 13.500 αποστολές μέχρι σήμερα και έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ.

  Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου -όπως είπε, η θετικότητα βρίσκεται στο 32% γεγονός που υποδηλώνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και έχει οδηγήσει το Σύστημα Υγείας στο "κόκκινο”. 

  Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δημιουργία επιπλέον κλινών ΜΕΘ κορονοϊού. Από 43 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν τον Αύγουστο του 2020, δημιουργήθηκαν επιπλέον 75% έως τον Οκτώβριο, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μετατραπούν επιπλέον 50 κλίνες ειδικών μονάδων (νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές) σε πολυδυναμικές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες θα εξοπλιστούν από το στρατηγικό απόθεμα που δημιούργησε τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Υγείας.

  Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, πέρα από τα περιστατικά κορονοϊού, το ΕΣΥ συνέχισε να προσφέρει υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας περισσότερα από 40.000 χειρουργεία.

  Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, οι νέες ΜΕΘ θα είναι μια παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια για το Σύστημα Υγείας. Είπε πως οι αλλαγές που έγιναν στο ΕΣΥ μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από την εποχή της μεταπολίτευσης.

  Υπογράμμισε πως οι αντοχές των νοσοκομείων είναι πεπερασμένες, όμως έχουν ακόμη δυνάμεις, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση των νοσοκομείων το οποίο υλοποιείται.

  "Έχουμε και άλλες δυνάμεις, έχουμε σχέδιο και μπορούμε να το εφαρμόσουμε", ανέφερε. "Θέλω να διαβεβαιώσω πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες". Τόνισε ακόμη πως δεν είναι ώρα για fake news και για πολιτικές σκοπιμότητες. 

  Αν. Κοτανίδου: Η θνητότητα ασθενών με κορονοϊό είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα

  Η Ελλάδα εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα από τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τη θνητότητα ασθενών με κορονοϊό, σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ, που συμμετείχε στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Η κα Κοτανίδου διέψευσε μάλιστα τις αναφορές ότι η θνητότητα ασθενών στις ΜΕΘ είναι κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά, τονίζοντας ότι συνολικά έχουν νοσηλευθεί περισσότεροι από 900 βαριά ασθενείς και έχουν βγει από τις ΜΕΘ περισσότεροι από 300.

  Όπως τόνισε, ένα ποσοστό ασθενών που νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ δεν τα κατάφερε, πρόκειται κυρίως για πολύ βαριά ασθενείς, με τη θνητότητα να κυμαίνεται στο 35%-37%, ποσοστό όμως που όπως είπε η κα Κοτανίνου είναι εξαιρετικό για οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη.

  Γενικά στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας τόνισε ότι η θνητότητα διαμορφώνεται περίπου σε 60 άτομα ανά 1 εκατ. κατοίκους, αριθμός που είναι πολύ χαμηλός σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.
   

  Διαβάστε ακόμη:

  * ΣΥΡΙΖΑ για Κικίλια: Δεν είπε κουβέντα πως φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ