Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Οκτ-2020 17:55

  Κορονοϊός: "Εκρηξη" κρουσμάτων - 1.259 νέα το τελευταίο 24ωρο

  Κορονοϊός: "Εκρηξη" κρουσμάτων - 1.259 νέα το τελευταίο 24ωρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:20

  Και νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με κορονοϊό στη χώρα, ξεπερνώντας, και μάλιστα κατά πολύ, το φράγμα των 1.000. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα έφτασαν στα 1.259, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σημειώνεται ότι από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων 295 εντοπίστηκαν στην Αττική και 291 στην Θεσσαλονίκη. 

  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 32.752, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.

  Από το σύνολο των κρουσμάτων, 3.950 (12,1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.381 (37,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

  Εν τω μεταξύ, σημαντική αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων, με 102 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Από αυτούς, 33 (32,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

  Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών, 225 (37,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη ενώ αναμενόταν αύξηση των κρουσμάτων, καθώς απαιτείται διάστημα τουλάχιστον επτά με δέκα ημερών για να αποδώσουν τα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

  Επιπλέον μέτρα εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων 

  Σημειώνεται πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

  Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 

  Από τα 1.259 νέα κρούσματα τα 1.193 είναι εγχώρια, με τα 112 να συνδέονται με γνωστές συρροές (51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου).

  Αναλυτικότερα:

  - 62 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

  -  4 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο


  - 295 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  - 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10  αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  - 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

  - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

  -  18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές 

  -  4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

  - 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

  - 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

  - 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

  - 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

  - 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

  - 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

  - 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

  - 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές 

  - 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

  -  9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

  -  12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

  -  11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

  -  12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

  - 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

  -  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

  -  47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  -  6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

  -  8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

  -  7  κρούσματα στην  Π.Ε. Μεσσηνίας

  - 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

  -  15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

  -  20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

  -  7 κρούσματα στην  Π.Ε. Πιερίας

  -  73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

  -  9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

  -  55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

  - 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

  - 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

  - 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

  - 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

  - 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

  - 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

  43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.    

  Σ. Τσιόδρας: Αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά χωρίς πιστή τήρηση των μέτρων

  "Δεν χάνουμε την ελπίδα μας”. Με αυτήν την αποστροφή "απάντησε” ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στο εφιαλτικό ρεκόρ των 1.259 νέων κρουσμάτων της πανδημίας που ανακοινώθηκε σήμερα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά χωρίς πιστή τήρηση των μέτρων και ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

  Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε και πάλι μετά από πολύ καιρό σήμερα στην επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ καταδεικνύοντας πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα

  Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι η διασπορά του κορονοϊού επελαύνει και απειλεί το εθνικό σύστημα υγείας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο εξακολουθούμε να το παλεύουμε με μέτρα οριζόντιου τύπου που επιτρέπουν να συνεχιστεί σε έναν βαθμό η κοινωνική ζωή.

  Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στόχος είναι να αποφευχθεί το ολικό lockdown, όμως πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτό καταλυτικό ρόλο θα παίξει η προσωπική στάση που θα κρατήσει ο καθένας από εμάς, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα τηρήσει τα μέτρα και τους κανόνες που ισχύουν.

  Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι τώρα τελειώνει ο Οκτώβριος και έχουμε ακόμα μπροστά μας τον Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο και έναν ακόμη πιο δύσκολο Ιανουάριο.

  Ωστόσο, κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, άφησε και μια αχτίδα αισιοδοξίας λέγοντας ότι θα βρεθεί εμβόλιο, "ίσως και πιο γρήγορα από όσο περιμένουμε”, αναφερόμενος ειδικότερα στα στοιχεία για το εμβόλιο της Οξφόρδης, που -όπως είπε- είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες. 

  Μαγιορκίνης: Επιθετική αύξηση των κρουσμάτων προς των πυλών

  Για επιθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

  Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης η επιδημία στη χώρα εκτινάχθηκε με ώση την προηγούμενη εβδομάδα, με τα νέα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων είναι προ των πυλών. 

  Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή, συμπίπτει με την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους.

  Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στις βόρειες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι από τα 1.259 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 291 ήταν στη Θεσσαλονίκη, 75 στη Ροδόπη, 55 στις Σέρρες και 47 στη Λάρισα, περιοχές που εμφανίζουν και το πιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή, το τελευταίο 24ωρο είχαμε 295 νέα κρούσματα.

  Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι έχει αυξηθεί ο κυλιόμενος αριθμός των ασθενών που χάνουν τη μάχη με τη ζωή, ο οποίος πλέον κυμαίνεται μεσοσταθμικά στους 9-10, όπως αύξηση καταγράφει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που σήμερα ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 100 (συγκεκριμένα 102), γεγονός που αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Τσιόδρας: Δεν χάνουμε την ελπίδα μας - Αλλά απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων

  * Χαρδαλιάς: Στο "κόκκινο" Ιωάννινα και Σέρρες - Σε οριακή κατάσταση Θεσσαλονίκη και Λάρισα

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ