Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 18:32

  Τι ισχύει από αύριο για τις μετακινήσεις και τη μάσκα στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές

  Τι ισχύει από αύριο για τις μετακινήσεις και τη μάσκα στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τίθενται σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, εξειδίκευσε κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

  Όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων στις περιοχές επικινδυνότητας 3-4 (δηλαδή τις "πορτοκαλί” και "κόκκινες” περιοχές) κατά το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ήτοι από τις 24:30 έως τις 05.00, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα γίνεται με βεβαίωση του εργοδότη.

  Ειδικότερα, οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά τη περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, ήτοι με τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα και την βεβαίωση από τον εργοδότη.

  Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη, ενώ στις περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

  Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

  Επίσης, σημείωσε ότι εξαιρούνται οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους μέσα στο όχημά τους ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.

  Στα σχολεία τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο "πορτοκαλί" και "κόκκινο" επίπεδο, με εξαίρεση την ώρα της φυσικής άσκησης.

  Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

  Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όσους μετακινούνται σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού. 

  Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, πρόσθεσε ότι από αύριο αλλάζουν κάποια πράγματα όσον αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου στις "κόκκινες" περιοχές (επίπεδο επικινδυνότητας 4).

  Ειδικότερα, εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κλπ.) θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το επίπεδο 3. 

  Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό

  Εν τω μεταξύ, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε και για τις αλλαγές που θα γίνουν στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

  Όπως είπε, συνολικά 24 Περιφερειακές ενότητες αλλάζουν χρώμα: Οι 13 παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, ενώ σε 11 αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο. Σε αυτές συνυπολογίζονται και οι σημερινές αλλαγές.

  Ειδικότερα, από σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλία, εντάσσεται στο επίπεδο 4 η Καστοριά, ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή τους θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.

  Πρόσθεσε επίσης ότι από τη Δευτέρα, στο επίπεδο 2 "πέφτουν στο επίπεδο 2 (από το 3) Αχαΐα, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα, Πέλλα, Λέσβος και Σάμος. Το ίδιο ισχύει και τα νησιά της Αττικής (εκτός της Σαλαμίνας) παρότι η Αττική είναι και παραμένει στο "πορτοκαλί” (επίπεδο 3).

  Από το επίπεδο 2 στο επίπεδο 1 ("πράσινο”) "πέφτουν" Γρεβενά, Λακωνία και Πάρος, ενώ στο ίδιο επίπεδο κατεβαίνουν και Ζάκυνθος, Κέα-Κύθνος.

  Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

  Δείτε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας εδώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων